Nekada se kačamak služio kao zamena za hleb, a bio je obavezan na trpezi u vreme posta. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su u ovo jelo dodavali puter ili mast, kao i sir. Danas kačamak nije samo sirotinjsko jelo koje se pravi od 3 jeftina sastojka. Crnogorski recepti su steli ogromnu popularnost i danas za ovo jelo morate da izdvojite veliku svotu novca.

Ako volite da jedete kačamak, a ne želite da bacate pare, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Napravite kačamak od samo 3 sastojka, a poboljšajte mu ukus tako što ćete ga preliti pretopom ili rasolom, a takođe možete da dodate seckanu slaninu i sir.

Sastojci:

  • 3 veće kutlače brašna
  • 1,5 l vode
  • so

Recept za najbolji kačamak:

10:45
Korak 1

Pomešajte sastojke

U šerpu sipajte vodu, posolite i kada krene da vri dodajte brašno. Nemojte da mešate, nego u sredini šerpe varjačom napravite rupu i pustite da lagno vri nekih 30 minuta. Voda treba malo da ispari, a ako i dalje imate previše vode u šerpi, odlijte malo.

10:49
Korak 2

Mešajte kačamak

Kada se brašno sjedini sa vodom, onda uzmite oklagiju i mešajte. Ako imate snagu mešajte pola sata, kuvajući na laganoj vatri.

10:49
Korak 3

Služite kačamak

Servirati kačamak na drvenoj dasci ili u drvenoj posudi, a ako želite da mu poboljšate ukus možete da ga služite sa slaninom, sirom, rasolom, pretopom...

Pročitajte i ovo: Najbolji posni ili mrsni recept za kačamak

BONUS VIDEO: 

tiktok/fitgreenmind Pohovane tikvice

(StvarUkusa/S.B.)