Nekada se kačamak služio kao zamena za hleb, a bio je obavezan na trpezi u vreme posta. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su u ovo jelo dodavali puter ili mast, kao i sir. Danas kačamak nije samo sirotinjsko jelo koje se pravi od 3 jeftina sastojka. Crnogorski recepti su steli ogromnu popularnost i danas za ovo jelo morate da izdvojite veliku svotu novca.
Ako volite da jedete kačamak, a ne želite da bacate pare, mi vam predlažemo da isprobate ovaj recept. Napravite kačamak od samo 3 sastojka, a poboljšajte mu ukus tako što ćete ga preliti pretopom ili rasolom, a takođe možete da dodate seckanu slaninu i sir.
Sastojci:
- 3 veće kutlače brašna
- 1,5 l vode
- so
Recept za najbolji kačamak:
Pomešajte sastojke
U šerpu sipajte vodu, posolite i kada krene da vri dodajte brašno. Nemojte da mešate, nego u sredini šerpe varjačom napravite rupu i pustite da lagno vri nekih 30 minuta. Voda treba malo da ispari, a ako i dalje imate previše vode u šerpi, odlijte malo.
Mešajte kačamak
Kada se brašno sjedini sa vodom, onda uzmite oklagiju i mešajte. Ako imate snagu mešajte pola sata, kuvajući na laganoj vatri.
Služite kačamak
Servirati kačamak na drvenoj dasci ili u drvenoj posudi, a ako želite da mu poboljšate ukus možete da ga služite sa slaninom, sirom, rasolom, pretopom...
Pročitajte i ovo: Najbolji posni ili mrsni recept za kačamak
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu