Kačamak je osmišljen davno, tokom dugih godina velike oskudice. U planinskim stočarskim krajevima tada je na trepezi uvek bilo sira, kajmaka i krompira. U nastojanjima da se ishrana, usled vrlo skromnih mogućnosti, koliko-toliko obogati i ne svodi samo na hleb i mlečne proizvode, kombinovanjem namirnica nastalo je još nekoliko jela sličnih ovom. Takođe se veruje da je kačamak na severu Crne gore osmišljen nedugo nakon što je vladika Petar I Petrović Njegoš, na povratku iz Rusije, iz Trsta 1786. godine doneo svom narodu krompir. Kačamak je spadao u sirotinjska jela i u prošlosti se služio samo ukućanima, a pred goste su se uvek iznosila skuplja jela. Danas ovo poznato jelo možemo pronaći i u poznatim restoranima i to po visokim cenama. Ako želite da naučite kako se sprema pravi crnogorski kačamak pročitajte u nastavku teksta. 

  • Sastojci: 
  • 4 srednja krompira
  • 400 g kukuruznog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 l vode
  • 150 ml mleka 
  • 4 kašike starog kajmaka
  • 3 kašike kisele pavlake

Priprema:
Krompir oljuštite i stavite u šerpu, pa prelijte vodom i posolite. Kada proključa dodajte brašno i promešajte. Ostavite da vri nekih 10 minuta, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Nemote da vas brine ako je negde ostalo živo brašno, a ako posle tih 40 minuta ima previše vode, malo je ocedite, ali nemojte da preterate. Zatim uzmite varajču i dobro mešajte dok se krompir i brašno potpuno ne sjedine. U šerpicu sipajte mleko, pa dodajte kajmak i pavlaku i promešajte. Kada se zagreje dodajte kačamak i ostavite da provri, pa servirajte. 

Izvor: Stvar ukusa