Kada je u pitanju musaka svaka domaćica ima neki svoj recept, a mnoge vole i da eksperimentišu, pa dodaju različite namirnice i začine, koji čine ovo jelo apsolutno savršenim. Kada se prolepša vreme umesto standardne mnogi vole i musaku od tikvica. Proleće je vreme kada ovo povrće može da se nađe dosta jeftino, a u nastavku teskta pročitajte možda najbolji recept. Ređa se red krompira, pa tikvica, onda sočnog mlevenog mesa i na kraju se sve preliva bešamel sosom i posipa parmezanom.Ovako pripremljena musaka je definitvno jedna od najboljih.

  • Sastojci:
  • 750 g krompira
  • 750 g tikvica
  • 750 g mlevenog mesa 
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 3 mala ljubičasta luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 3-4 grančice ruzmarina
  • 3-4 grančice timijana
  • 1 kašičica kima
  • 1/2 kašičice cimeta
  • Za bešamel:
  • 500 ml mleka
  • 250 ml bujona od povrća 
  • 150 g parmezana
  • 100 g putera
  • 100 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića

Priprema: 
Ruzmarin i timijan očistite, pa isecite. Krompir isecite na kolutove, a ljubičasti luk na rebarca. Pomešajte u posudi, pa dodajte so, biber, ruzmarin i timijan, pa prelijte maslinovim ulje. Dobro promešajte. Poređajte krompir na dno tepsije i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. U drugoj posudi pomešajte tikvice isečene na kolutove, ljubičasti luk isečen na rebarca, posolite, pobiberite, pa pospite timijanom i ruzmarinom. Prelijte maslinovim uljem i dobro promešajte. Poređajte tikvice preko krompira i lepo rasporedite, pa pecite još 20-25 minuta na 200°C. Za to vreme u tiganj sipajte malo ulja, pa propržite ljubičasti luk isečen na rebarca, kao i mleveni beli. Dodajte mleveno meso, pa pospite ruzmarinom i timijanom, a onda posolite, pobiberite, dodajte kim i cimet. Dobro promešajte. Pred kraj sipajte i pelat, promešajte i krčkajte dok skoro sva tečnost ne ispari. 

U šerpi istopite puter i dodajte brašno. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori, a onda sipajte mleko. Mešajte dobro da nema grudvica, a onda dodajte bujon, so, biber i muskatni oraščić. Promešajte i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte parmezan i jaja. Dobro promešajte. Trećinu sos sipajte u mleveno meso, pa promešajte. Zatim mleveno meso sipajte preko tikvica i rasporedite. Preko sipajte preostali bešamel sos, pa pospite parmezanom. Vratite u rernu na još 30-35 minuta. Ostavite da odstoji nekih 20 minuta u tepsiji, pa secite. Prijatno!

Izvor: Stvar ukusa