Musaka je pravo jelo za sve koji vole kombinaciju povrća i mesa. Na našim prostorima musaka ima dugu tradiciju, a načini pripremanja su različiti.
Ipak, najčešće se sprema sa krompirom, ali nisu nepoznate ni verzije u kojima se, umesto ovog povrća, koriste tikvice. Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom. Umesto mleka zalijte je pavlakom za kuvanje što će joj dati poseban smek.
Sastojci:
Za musaku:
- 500 g mlevenog mesa
- 4 tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 1 srednja šargarepa
- 2 čena belog luka
- so, biber
Za preliv:
- 2 jajeta
- 100 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
Crni luk propržite na ulju da se zastakli, pa dodati naseckanu šargarepu. Kada luk i šargarepa omekšaju, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne izgubi ružičastu boju, otprilike 10 minuta. Meso i povrće posolite i pobiberite i dodajte začine po ukusu. Beli luk iseckajte sitno i dodajte u tiganj. Tikvice operite i isecite na kolutove, pa ih usolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Posudu u kojoj ćete peći musaku nauljite, pa na dno poređaje polovinu tikvica. Preko tikvica stavite nadev od mesa i poređajte drugu polovinu tikvica. Musaku pecite u zagrejnoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Za preliv pomešajte jaja i pavlaku za kuvanje. Posle 30 minuta, izvadite musaku iz rerne, pa je prelijte smesom od jaja i pavlake za kuvanje, pa vraite u rernu na još 10-ak minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus