Musaka je pravo jelo za sve koji vole kombinaciju povrća i mesa. Na našim prostorima musaka ima dugu tradiciju, a načini pripremanja su različiti. 

Ipak, najčešće se sprema sa krompirom, ali nisu nepoznate ni verzije u kojima se, umesto ovog povrća, koriste tikvice. Mnogi ljubitelji tradicionalne musake biće oduševljeni i ovom njenom verzijom. Umesto mleka zalijte je pavlakom za kuvanje što će joj dati poseban smek.

Sastojci:

Za musaku:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 4 tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Za preliv:

  • 2 jajeta
  • 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Crni luk propržite na ulju da se zastakli, pa dodati naseckanu šargarepu. Kada luk i šargarepa omekšaju, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne izgubi ružičastu boju, otprilike 10 minuta. Meso i povrće posolite i pobiberite i dodajte začine po ukusu. Beli luk iseckajte sitno i dodajte u tiganj. Tikvice operite i isecite na kolutove, pa ih usolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Posudu u kojoj ćete peći musaku nauljite, pa na dno poređaje polovinu tikvica. Preko tikvica stavite nadev od mesa i poređajte drugu polovinu tikvica. Musaku pecite u zagrejnoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Za preliv pomešajte jaja i pavlaku za kuvanje. Posle 30 minuta, izvadite musaku iz rerne, pa je prelijte smesom od jaja i pavlake za kuvanje, pa vraite u rernu na još 10-ak minuta.

Izvor: Stvar ukusa