U Srbiji se 6. maja obeležava Đurđevdan, pored Svetog Nikole, jedna od najrasprostanjenijih slava u našem narodu. Ovaj datum se kroz istoriju vezivao za "hajdučki sastanak". Predstavljao je granicu između zime i leta (iako nije tako kalendarski), vreme kada su hajduci napuštali svoja zimska skloništa gde su ih krili "jataci" (pomagači) i okupljali se u šumi kako bi nastavili "hajdukovanje". Krsna slava Sveti Đorđe je po pravilu mrsna (ukoliko ne "pada" na dane posta), a praznuje se uz bogatu trpezu, obaveznu pogaču, hladno predjelo, pečeno meso, kolače...
Nema bolje prilike od Đurđevdana da dan započnete uz posebnu vrstu domaćeg kačamaka - hajdučkog!
- Sastojci:
- 400 g belog kukuruznog brašna
- 3 glavice crnog luka
- 220 g mesnate slanine
- 1 kriška tvrđeg i slanijeg sira
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- svinjska mast
- so
Priprema:
U šerpu sipati litar i po vode, dodati kašiku soli i kašiku svinjske masti, i zagrevati dok ne proključa. Postepeno dodavati kukuruzno brašno, neprestano mešajući, i kuvati vodeći računa da se ne naprave grudvice. Nakon desetak minuta, vrašno bi trebalo da se zgusnilo.
U drugoj šerpi upržiti iseckan luka na kašiki svinjske masti. Kad postane staklast, dodati sitno iseckanu slaninu i pržiti još kratko. Isključiti vatru, umešati mlevenu crvenu papriku i promešati. Sipati kačamak u tanjir, pa preliti uprženim lukom i slaninicom. Preko narendati sir.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem