Nekada su se torte pravile od puno sastojaka, pa je pečenje kora i kuvanje filova zahtevalo dosta truda. Danas postoje recepti za deserte bez pečenja koji dosta olakšavaju domaćicama koje i nisu vične u pripremanju poslastica. Ako želite za Đurđevdan da poslužite poslasticu za koju će vam svi tražiti recept, onda pripremite keks tortu sa pudingom i plazma bombicama. Neobičan slatkiš oduševiće svakoga, a kombinacija sastojaka je savršena.
- Sastojci:
- 750 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 150 g šećera
- 150 ml slatke pavlake
- 600 g keksa
- Za plazma loptice:
- 200 g mlevene plazme
- 100 g kokosa
- 150 g putera
- Za kakao premaz:
- 150 g šećera
- 30 g kakaoa
- 1 kašika mleka
- 50 g putera
- Za glazuru:
- 150 g mlečne čokolade
- 80 ml slatke pavlake.
Priprema:
U šerpi pomešajte 500 ml mleka i šećer, pa kuvajte. Za to vreme u posudi pomešajte puding od vanile sa 250 ml mleka, pa sjedinite tako da nema grudvica. Dobijenu smesu sipajte u zagrejano mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru nekih sat vremena. U fil od vanile dodajte umućenu slatku pavlaku i pola fila sipajte u vatrostalnu posudu, u koju ste prethodno poređali keks. Poravnajte, pa poređajte još jedan sloj keksa. Zatim sipajte i drugu polovinu fila. Istopite šećer, kakao i mleko, pa kada krene da ključa, sklonite sa šporeta i dodajte puter. Mešajte dok se ne istopi. Premažite kakao preliv preko fila. Mlevenu plazmu pomešajte sa kokosom, pa dodajte istopljeni puter. Sjedinite smesu, pa oblikujte manje kuglice i ređajte preko kakao premaza. Isptopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prelijte preko kuglica. Stavite u frižider na 2 sata.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem