Za slavu se uvek služi oval sa sitnim kolačima, a ako ove godine želite da ga dopunite ukusnim i drugačijim poslasticama, predlažemo da napravite keks kolač sa čokoladom i kikirikijem. Krckava poslastica se pravi brzo i lako, a gosti će je pojesti u slast. A ni sastojci nisu skupi i većinu već imate kod kuće.
- Sastojci:
- 600 g keksa
- 120 g šećera
- 250 ml mleka
- 10 g vanilin šećera
- 150 g putera
- 60 g kakao praha
- 100 g čokolade
- 10 g ulja
- 60 g kikirikija
Priprema:
U šerpi pomešajte mleko, šećer i vanilin šećer. Kada se zagreje dodajte kakao i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Zatim dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta. Keks (300 g) izlomite na sitne komade, pa ga prelijte dobijenom smesom. Dobro promešajte da se sve sjedini. U kalupu poređajte keks u komadu, pa sipajte pola fila i poravnajte. Zatim poređajte još jedan red keksa i preko fil. Ostavite da se ohladi u frižideru sat vremena. Za to vreme istopite čokoladu i pomešajte sa seckanim kikirikijem.Prelijte preko kolača, poravnajte i vratite u frižider na još 15 minuta da se stegne. Isecite.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus