Umesto pečenja ove godine za Đurđevdan možete da poslužite mesni rolat.Napunite sa sirom i povrćem, a onda umotajte u slaninu.Peče se u sopstvenom soku, a na kraju dobijete sočno i ukusno meso koje nijedan gost neće odbiti. Priprema ne zahteva posebne kulinarske sposobnosti, ali treba malo truda, a možete da ga služite samo sa salatom ili nekim prilogom po želji. 

  • Sastojci:
  • 1 štap celera
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • 100 ml vode 
  • malo ruzmarina 
  • 2 paprike
  • 900 g mlevenog mesa 
  • Još:
  • 3 crna luka
  • puter
  • maslinovo ulje
  • svež origano
  • 200 g pečuraka 
  • tvrdi sir 
  • dimljena slanina

Priprema:

Crni i beli luk, kao i celer iseckajte, pa stavite u blender. SIpajte vodu, posolite, pobiberite i pospite ruzmarin. Dobro izblendirajte. Papriku sitno iseckajte, pa dodajte u mleveno meso. Dodajte i tečnost koju ste napravili od luka i celera. Sve dobro sjedinite rukama. U tiganj dodajte malo ulja, putera i svežeg origana, pa propržite krupno sečeni crni luk. Kada omekša dodajte seckane pečurke. Posolite i pržite dok ne bude gotovo. Zatim zgužvajte pek papir, pa rasporedite mleveno meso u obliku pravougaonika. Pospite rendanim sirom, pa proprženim pečurkama i lukom. Urolajte, pa stavite u tepsiju sa sve pek papirom. Umotajte slaninu oko rolata. Pecite na 200°C oko 90 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa