Đurđevdan slava koju dosta Srba obeležava, a čak i ako je ove godine slavite u krugu porodice, na svečanoj trepzi treba da se nađe slavski kolač. Tradicija je da se slavski kolač ukrašava simbolima, a mi vam predlažemo nešto malo drugačije. Eleganta i raskošana pogača koja nije komplikovana za prirpremu će vas oduševiti, a i na nju možete da stavite neki ukras ako želite.U nastavku teksta imate i galeriju, gde možete da vidite kako da oblikujete testo.
- Sastojci:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jajeta
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1,2 kg običnog brašna
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
Priprema:
Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac izdrobite u posudi, pa dodajte toplo mleko i šećer. Ostavite 10 minuta da se aktivira, a onda dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Dobro promešajte, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite gltko testo i pokrijte, pa ostavite pola sata da nadođe. Podelite testo na 8 delova od po 125 g, na 4 dela od 200 g i na 1 deo od 60 g. Oblikujte loptice od testa.Uzmite testo od 125 g, pospite brašnom i razvucite u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i onda napravite harmonuku. Savijte krajeve na unutra i preklopite. Tako uradite i sa preostalih 7 delova. Poređajte po ivici okruglog kalupa. Uzmite testo od 200 g, pospite ga brašnom i razvucite u obliku jajeta i premažite istopljenim puterom. Okrenite horizontalno i isecite nožem za picu od polovine testa, ali ne do kraja. Urolajte i savijte ka unutra. Tako uradite i sa preostala 3 dela. Poređajte u sredinu tepsiju, tako da se krajevi sklapaju. Najmanje testo podelite na 4 dela i oblikujte loptice. Stavite u šupljinu od testa. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Pečeni slavski kolač premažite istopljenim puterom.
U GALERIJI ISPOD POGLEDAJTE KAKO DA NAPRAVITE PITU KORAK PO KORAK:
Izvor: Stvar ukusa
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese