Ukrasite uskršnju trpezu kraljevskom pogačom koja se lako pravi.

Za Uskrs na svečanoj trpezi poslužite kraljevsku pogaču. Možda vam ova pogača deluje komplikovano, ali zaista je jednostavna za pripremu. Bitno je samo da odvojite testo kako treba, a ostalo je prosto ko pasulj. Prelepa pogača ukrasiće vašu trpezu, a ruske domaćice su otkrile tajnu uspešnog i mekanog testa. Sirće se dodaje kako bi ono bolje naraslo, a jogurt je glavni sastojak koji će omekšati testo.
Sastojci:
- 42 g svežeg kvasca
- 500 ml mleka
- 2-3 kašike jogurta
- 4 jaja
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 kašika sirćeta
- 100 g putera
- oko 1,2 kg običnog brašna
Priprema:
Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.
Izvor: Stvar ukusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.