Nekada su se pogače pravile samo od brašna i vode sa malo soli. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica. Jedna od takvih je takozvana masna pogača sa dodatkom kajmaka, koja je postala svojevrstan specijalitet. 

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica kvasca
  • 125 g maslaca
  • 50 ml ulja
  • 400 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 2 kačičice soli
  • 3 kašike kajmaka

Priprema:

Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte so, ulje, otopljen puter, brašno, jedno celo jaje i jedno belance, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečena i dok je još vruća stavite odozgo tri kašike kajmaka i ostavite koji minut da se rastopi.

Izvor: Stvar ukusa