Nekada su se pogače pravile samo od brašna i vode sa malo soli. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica. Jedna od takvih je takozvana masna pogača sa dodatkom kajmaka, koja je postala svojevrstan specijalitet.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kesica kvasca
- 125 g maslaca
- 50 ml ulja
- 400 ml mleka
- 2 jajeta
- 2 kačičice soli
- 3 kašike kajmaka
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte so, ulje, otopljen puter, brašno, jedno celo jaje i jedno belance, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečena i dok je još vruća stavite odozgo tri kašike kajmaka i ostavite koji minut da se rastopi.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem