Nekada su se pogače pravile samo od brašna i vode sa malo soli. Danas se pripremaju daleko bogatije, sa dodatkom jaja, mleka, putera i drugih namirnica. Jedna od takvih je takozvana masna pogača sa dodatkom kajmaka, koja je postala svojevrstan specijalitet.
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 kesica kvasca
- 125 g maslaca
- 50 ml ulja
- 400 ml mleka
- 2 jajeta
- 2 kačičice soli
- 3 kašike kajmaka
Priprema:
Mleko zagrejte da bude mlako, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da se kvasac aktivira. Nakon toga dodajte so, ulje, otopljen puter, brašno, jedno celo jaje i jedno belance, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom da se udvostruči. Naraslo testo premesite i oblikujte u krug srednje debljine, pa ga stavite u podmazan pleh. Pogaču premažite razmućenim žumancetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Kada je pečena i dok je još vruća stavite odozgo tri kašike kajmaka i ostavite koji minut da se rastopi.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus