Kada smo dolazili kod bake u goste uvek smo se radovali domaćim kolačima i hlebu. Kada nam baka umesi hleb, i iznese vruć na sto, pa posluži da kajmakom i paradajzom, nije bilo osobe koja će odbiti. Sada zaboravite na pekaru i napravite pravi domaćinski hleb. Testo se lako meso, kratko morate da sačekate da odstoji i eto doručka ili večere.
Sastojci:
- 200 ml toplog mleka
- 200 ml tople vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 10 g suvog kvasca
- 600 g brašna
- 30 ml maslinovog ulja
- 1 jaje
Priprema:
Mleko, vodu, šećer, so i kvasac pomešajte. Dodajte brašno, kratko zamesite, pa sipajte ulje. Umesite testo, pa još malo prelijte sa ulje i pokrijte providnom folijom. Ostavite da stoji 45-50 minuta na toplom mestu. Podelite testo na 2 dela. Oblikujte veknu, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Malo savijte papir i onda stavite drugu veknu. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta. Zasecite na nekoliko mesta na sredini, pa premažite umućenim jajetom u koje ste dodali malo mleka. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a
Šarani kolač sa džemom od maline
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima