Kada smo dolazili kod bake u goste uvek smo se radovali domaćim kolačima i hlebu. Kada nam baka umesi hleb, i iznese vruć na sto, pa posluži da kajmakom i paradajzom, nije bilo osobe koja će odbiti. Sada zaboravite na pekaru i napravite pravi domaćinski hleb. Testo se lako meso, kratko morate da sačekate da odstoji i eto doručka ili večere. 

Sastojci:

  • 200 ml toplog mleka
  • 200 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g suvog kvasca
  • 600 g brašna
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 jaje

Priprema:

Mleko, vodu, šećer, so i kvasac pomešajte. Dodajte brašno, kratko zamesite, pa sipajte ulje. Umesite testo, pa još malo prelijte sa ulje i pokrijte providnom folijom. Ostavite da stoji 45-50 minuta na toplom mestu. Podelite testo na 2 dela. Oblikujte veknu, pa stavite na pleh obložen pek papirom. Malo savijte papir i onda stavite drugu veknu. Pokrijte krpom i ostavite još 20 minuta. Zasecite na nekoliko mesta na sredini, pa premažite umućenim jajetom u koje ste dodali malo mleka. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta.  

Izvor: Stvar ukusa