Francuski baget je poslednjih godina postao veoma popularan i kod nas. Reč je o duguljastoj vekni hleba, koji se u osnovi ne razlikuje puno od klasičnog hleba. Jedino što je potrebno da sačekate da se kvasac dobro aktivira, ali kada ga budete probali shvatićete da se čekanje isplatilo. Najlepši je dok je vruć, ali biće jednako ukusan i svež i sutradan

Sastojci:

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance
  • ulje

Za starter:

  • 100 ml vode
  • 25 g svežeg kvasca
  • 150 g brašna

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac. U dubljoj posudi razmutite kvasac sa toplom vodom. Dodajte brašno i sve fino umesite. Posudu prekrijte folijom i ostavite na sobnoj temperaturu najmanje šest sati, a može da odstoji i preko noći. Za to vreme, kvasac će se aktivirati i napraviće se smesa prepuna mehurića. U posebnoj činiji pomešajte brašno, so, šećer, vodu i aktivirani kvasac. Ukoliko je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna, kako bi testo bilo glatko. Nauljite stranice činije i ostavite testo da "odmori" tri sata. Na svakih sat vremena premesite testo. Testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Svaki deo rastanjite rukama u oblik pravouganika i zavijte u rolat, pa ih prebacite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pokrijte ih i ostavite da odstoje još sat vremena. Pre nego što ih stavite u rernu, premažite ih razmućenim žumancetom i pospite origanom ili nekim drugim začinom. Nožem zasecite baget na nekoliko mesta. Bagete pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 35 minuta.

Izvor: Stvar ukusa