Ukoliko vam kada mesite hleb on bude tvrd, a testo gnjecavo, ne očajavajte. Dodajte u testo krompir ili 2 i ono će biti mekano i vazdušasto. Možete ovaj hleb peći iz jednog dela u obliku vekne ili napraviti više manjih pogačica.

Sastojci:

  • 2 kuvana krompira 
  • 500 g brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 230 g vode ( po potrebi)
  • 2 kašičice soli
  • 30 g ulja

Priprema:

Izbockajte krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na10ak minuta pa izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite. Činiju, u kojoj ste malopre mesili premažite uljem pa vratite testo, pokrijte i ostavite da odmara 2 sata.

Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh prijanjajućom folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata.

Izvor: Stvar ukusa