Najlepši je miris domaćeg hleba kako se širi prostorijom dok se peče. Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano, jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu kad naraste.


Sastav:

  • 700 g brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 10 g suvog kvasca
  • 450 ml tople vode
  • 10 ml maslinovog ulja
  • 10 g putera

Priprema:

U posudu sa brašnom dodati suvi kvasac, šećer, so i toplu vodu, pa sve dobro sjediniti. Smesu preliti maslinovim uljem, sve dobro umesiti i ostaviti da odstoji 90 minuta. Testo ponovo dobro premesiti, podeliti na tri dela i oblikovati u okrugle lepinje. Razvući oklagijom i uviti kao rolat, zatim poređati u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i ostaviti da odstoji još 20 minuta. Nožem lagano raseći testo odozgo u jednake brazde, koje će mu dati prepoznatljivu šaru. Peći u zagrajenaoj pećnici na 220 stepeni, 25 minuta do pola sata. Kada ga izvadite iz rerne, dok je još vruć hleb premažite puterom i ostavite da se hladi 20 minuta.