Najlepši je miris domaćeg hleba kako se širi prostorijom dok se peče. Za one koji se spremaju da umese hleb kod kuće treba da znaju da brašno treba da bude sobne temperature i treba da je prosejano, jer tako će biti rastresito i imaće bolju teksturu kad naraste.
Sastav:
- 700 g brašna
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 10 g suvog kvasca
- 450 ml tople vode
- 10 ml maslinovog ulja
- 10 g putera
Priprema:
U posudu sa brašnom dodati suvi kvasac, šećer, so i toplu vodu, pa sve dobro sjediniti. Smesu preliti maslinovim uljem, sve dobro umesiti i ostaviti da odstoji 90 minuta. Testo ponovo dobro premesiti, podeliti na tri dela i oblikovati u okrugle lepinje. Razvući oklagijom i uviti kao rolat, zatim poređati u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i ostaviti da odstoji još 20 minuta. Nožem lagano raseći testo odozgo u jednake brazde, koje će mu dati prepoznatljivu šaru. Peći u zagrajenaoj pećnici na 220 stepeni, 25 minuta do pola sata. Kada ga izvadite iz rerne, dok je još vruć hleb premažite puterom i ostavite da se hladi 20 minuta.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus