Za pripremu domaćeg kvasca treba odvojiti malo više vremena nego što biste utrošili na pripremu hleba, ali finalan rezultat će vas oduševiti. Hleb od kiselog testa, kakav se nekada pravio, mnogo je zdraviji i ukusniji od onog koji danas jedemo, jedino što njegova izrada zahteva malo više vremena. Zato se upustite u avanturu - trud će da vam se isplati.

 Pred vama su 3 načina na koja možete pripremiti domaći kvasac:

  1. U činiji pomešajte nekoliko kašika integralnog brašna i mlake vode u retko testo. U naredna 4 dana povećavajte količinu smese, uz povremeno mešanje. Videćete da su gljivice iz brašna i vazduha učinile svoje – pojavili su se mehurići i testo je počelo da raste. Oko 250g je dovoljno za jedan hleb. U ostatak dodajte još brašna i vode, ostavite do sledećeg dana da se proces nastavi, a onda poklopite posudu i čuvajte u frižideru do sledeće upotrebe.
  2. Narendajte jabuku i pomešajte je sa 500 g brašna i mlakom vodom, da dobijete vrlo meko testo. Pokrijte čistom krpom i nakon 3-4 dana ćete videti da je testo naraslo. Upotrebite polovinu, a ostatak odložite u frižider, do sledeće upotrebe.
  3. Ukoliko imate domaći kefir, jednu čašu pomešajte sa 100 g brašna i ostavite jedan dan da fermentiše. Ova količina je dovoljna da napravite jedan zdrav i ukusan domaći hleb.