Meki, nežni, vazdušasti kroasani, tope se u ustima… Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni, a možete i da ih filujete po svom ukusu, na primer čokoladom ili džemom. 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 300 ml mlakog mleka
  • 50 g topljenog putera
  • 670 g brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U posudu razbiti dva cela jaja, dodati šećer, toplo mleko, otopljeni puter i sve dobro promešati, pa dodati brašno, kvasac i so. Sve sastojke dobro umesiti dok ne dobijete homogenu smesu i pustiti da odstoji 90 minuta. Nakon toga testo ponovo premesiti i podeliti u dva dela. Ravnomerno ga razvući oklagijom, premazati rastopljenim puterom i iseći na jednake trouglove. Svaki od njih lagano raseci nožem uzdužno samo po ivici i zatim zaviti u kiflice. Isti postupak ponovite s drugom polovinom testa. Poređajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i ostavite da odstoje 25 minuta. Pre pečenja ih premazati smesom od jednog žumanca i malo mleka. Staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni i peći 20 minuta. Kada budu gotovi dok su još topli premazati topljenim maslacem.