Umesto hleba pripremite posnu pogaču koju možete da služite i umesto slavskog kolača. Ne morate da budete iskusna domaćica kako biste je pripremili, a možete da jedete za doručak ili večeru. Toliko je ukusna i mekana, da će i sutradan biti odličnog ukusa.
Sastojci:
- 40 g svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 400 ml mlake vode
- 100 ml ulja
- oko 800 g brašna
- 1,5 kašičica soli
Priprema:
Pomešajte kvasac, šećer, kašiku brašna sa malo mlake vode. Ostavite da kvasac nadođe. Dodajte ostatak vode i ulje. Promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Umesite glatko testo, pa pokrijte i ostavite da naraste. Premesite i podelite na dva dela. Od jednog dela napravite loptu i stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Od drugog dela testa napravite pletenice. Podelite testo na pet delova. Od dva veća komada testa napravite veliku pletenicu da bude obruč oko pogače. Drugu pletenicu ispletite od tri testa. Ovu pletenicu podelite na dva dela i stavite preko pogače, unakrst.
Uključite rernu na 200°C, taman neka pogača malo naraste. Možete preko pogače da prebacite kalup prečnika 26 cm za torte. Može i bez njega. Pre pečenja je premažite sa malo ulja da ne popuca i da ima lepšu boju. Pecite oko sat vremena, a ako koristite obruč sklonite ga nakon pola sata. Ohlađenu pogaču premažite sa malo ulja ili istopljenog putera (ako želite).
Izvor: šerpica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem