Pica pita je uvek rado viđeno jelo na svim trpezama, kako za doručak tako i za večeru. Sjajan je izbor ukoliko imate nenajavljene goste, jer ćete je spremiti za najviše pola sata. Kada je prvi put budete probali, spremaćete je uvek i deca će je obožavati jer je većina sastojaka ista kao i za njima omiljeno jelo - picu.


Sastojci:

  • 1 jaje
  • 150 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 240 g brašna
  • rendani sir
  • mocarela
  • mortadela
  • crne masline
  • kukuruz šećerac
  • pasirani paradajz
  • so, origano

Priprema:

I činiju dodati šećer, kvasac i toplo mleko. Odvojeno belance i maslinovo ulje takođe dodati u smesu i po želji malo origana. Sve dobro sjediniti, pa lagano dodavati brašno. Malo posoliti i sve umesiti dok se ne dobije homogena smesa. Testo poklopiti i ostaviti da stoji 40 minuta. Razvući oklagijom i prebaciti na pleh za pečenje, na koji ste prethodno stavili papir. Po sredini testa stavite manji plići tanjih i oko njega pospite sos od paradajza. Potom dodajte rendani sir, sitno seckanu mortadelu, zatim mocarelu, masline i kukuruz. Kada ste završili sa filovanjem sklonite tanjir, a slobodno testo u sredini presecite na osam jednakih delova. Svaki od njih obmotajte preko nadeva. Po želji premašite žumancetom i pospite susamom. Peći u rerni na 170 stepeni 25-30 minuta.