Kada su se pojavili u pekarama slanci su bili apsolutni hit i ne postoji osoba koja ih nije probala. Sada napravite domaće slance boljeg ukusa nego što su kupovni. Svima se uvek dopadao taj slani preliv koji se sipao preko štapića. Baka je u čuveni recept dodala još 2 začina, susam i kim, i time značajno poboljšala ukus čuvenog peciva. Obavezno probajte. 

Sastojci: 

  • 200 ml mleka
  • 2 kašike ulje
  • 15 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 320-350 g brašna
  • 1 žumance
  • susam, kim, krupna so

Za preliv:

  • 2 kašike brašna
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

Kvasac izmrvite u toplom mleku i sipajte šećer. Ostavite da se aktivira, pa sipajte u posudu gde ste pomešali brašno, so i ulje. Zamesite testo.  Pokrijte i ostavite da nadođe. Zatim razvucite testo i isecite na trake široke 1 cm. od traka oblikujte valjak, pa ređajte u podmazan pleh. Pokrijte i ostavite da narastu, pa ih premažite žumancetom i pospite susamom i kimom. Pecite na 220°C da budu baš reš. 

Dve kašike brašna i so razmutite sa malo vode da bude ređe. Pred kraj pečenja štapiće prelijte kašičicom smese, pa vratite u rernu još 5-6 minuta. 

Izvor: bakinaidekina kuhinja