Kada pripremaju pecivo, Rusi vole da stave jogurt. Tako je za uštipke, ali i za većinu jela od testa. Ono što razlikuje naše mekike od ruskih je upravo jogurt koji svi volimo da popijemo za doručak ili večeru. Takođe, oni umesto kvasca stavljaju sodu bikarbonu. Naravno, i kod nas i kod njih postoje razne varijacije, ali naš stari i provereni recept za mekike je bez jogurta i sode. 

Mekike na ruski način se jednostavno prave i nema čekanja da testo naraste, pa ako vam treba brzi doručak ili večera ovo je odlično rešenje. 

Sastojci:

  • 600 g jogurta 
  • 3 jajeta 
  • 800 g brašna 
  • 10 g soli 
  • 10 g šećera 
  • 20 g sode bikarbone 
  • 10 ml sirćeta 

Priprema:

Stavite jogurt u činiju, dodajte mu sodu bikarbonu. Dobro promešajte dok ne postane penasto. Zatim dodajte so, šećer i sirće. Promešajte. Dodajte jaja i prosejano brašno. Dobro umesite testo, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i pospite sa još brašna. Razvaljajte ga na debljinu od 5 cm i isecite na željeni oblik.