Drvene daske se u kuhinji koriste za seckanje raznih namirnica, i verovatno ih posle upotrebe samo operete vodom i ostavite da se osuše. One tako upijaju mirise i boje i lakše će da propradnu. Kako biste pravilno oprali vaše daske potrebno je samo 2 sastojka, a to su sirće i soda bikarbona. Za vraćanja sjaja vašim daskama biće vam potrebno ulje.
Ono što je potrebno da uradite je da alkoholno sirće sipate u neku flašu koja ima raspršivač. Na daske pospite sodu bikarbonu i popraskajte sirćetom. Zatim prstima utrljajte i ostavite da stoji najduže 15 minuta. Nemojte da ostavljate duže jer drvo ne sme dugo da bude mokro. Zatim ih dobro isperite mlakom vodom i prebrišite ubrusom, pa ostavite da se dobro osuše, najmanje 1-2 sata. Na kraju ih premažite sa 1 kašikom ulja.
Sa sodom bikarbonom i sirćetom daske možete prati posle svakog korišćenja, ali ulje možete da mažete jednom mesečno.
Takođe, možete da napravite i prirodan sprej za čišćenje. Pročitajte i kako možete da očistite i mašinu za sudove.
Izvor: serpica
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem