Kada spremamo krompir, pre nego što ga zgnječimo ili krenemo da pravimo salatu od njega, prvo uvek prospemo vodu u kojoj smo ga prethodno skuvali. Od sada to više ne morate da radite, zbog toga što je njegova voda višestruko korisna. Budući da u vodi ostaju svi hranljivi sastojci krompira, ni ne čudi onda što je ona dobra ne samo za bolje varenje, već i za snižavanje krvnog pritiska, ali i za bolje funkcionisanje mozga. Međutim, ova voda odlična je i kao dodatak supama za njihov bolji ukus i gustinu. Ako želite da vam nakon kuvanja ploča bude čista, ovaj savet će vam svakako koristiti.

Vodu od krompira možete koristiti i u sledećim prilikama:

  •  za zgušnjavanje supa i čorbi, ali i kao dodatni vitamin                                                                                                                           
  •  kao zamenu za zgušnjivač brašna ili kukuruznog brašna                                                                                                                       
  •  kao dodatak hlebu, za bolju teksturu                                                                                                                                                      
  •  kao đubrivo za biljke