Kada spremamo krompir, pre nego što ga zgnječimo ili krenemo da pravimo salatu od njega, prvo uvek prospemo vodu u kojoj smo ga prethodno skuvali. Od sada to više ne morate da radite, zbog toga što je njegova voda višestruko korisna. Budući da u vodi ostaju svi hranljivi sastojci krompira, ni ne čudi onda što je ona dobra ne samo za bolje varenje, već i za snižavanje krvnog pritiska, ali i za bolje funkcionisanje mozga. Međutim, ova voda odlična je i kao dodatak supama za njihov bolji ukus i gustinu. Ako želite da vam nakon kuvanja ploča bude čista, ovaj savet će vam svakako koristiti.
Vodu od krompira možete koristiti i u sledećim prilikama:
- za zgušnjavanje supa i čorbi, ali i kao dodatni vitamin
- kao zamenu za zgušnjivač brašna ili kukuruznog brašna
- kao dodatak hlebu, za bolju teksturu
- kao đubrivo za biljke
Sočna baklava sa orasima
Pileća supa sa domaćim rezancima
Tradicionalan recept za slavski kolač
Nemačka krompir salata sa kobasicama
Domaći mančmelou sa musom od maline u sredini