Nepravilno odlaganje namirnica dovodi do njihovog truljenja, zato bi trebalo da znate kako da im produžite svežinu i rok trajanja. Uz pomoć sledećih saveta uštedećete novac jer će vam namirnice duže trajati.

Bobičasto voće isperite sirćetom

Pre nego što ih stavite u frižider, operite jagode, borovnice i drugo bobičasto voće mešavinom sirćeta i vode (u razmeri 3:1). Na ovaj način voće se dezinfikuje, a rok trajanja se produžava za nekoliko nedelja. Isperite vodom i posušite pre konzumiranja.

Zelenu salatu prekrijte ubrusom

Zelenu salatu stavite u posudu, a zatim je prekrijte papirnim ubrusom i zamotajte u kuhinjsku foliju. Ubrus će upiti vlagu, a listovi salate će ostati sveži.

Šargarepu stavite u vodu

Šargarepu stavite u posudu napunjenu vodom, zamotajte u foliju i čuvajte u frižideru. Na ovaj način šargarepa će trajati tri do 4 nedelje.

Kriške jabuke stavite u slanu vodu

Kriške jabuke stavite u posudu napunjenu hladnom slanom vodom kako biste sprečili oksidaciju (ali ne više od pola kašičice soli po litru vode). Posušite nakon pet minuta i čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi ili činiji.

Banane zamotajte u foliju

Banane zamotajte u foliju kako biste zadržali njihovu svežinu. Ukoliko banane već imaju crne mrlje, ogulite ih i stavite u frižider.

Paradajz držite van frižidera

Paradajz nikada ne biste trebali odlagati u frižider jer će pod uticajem hladnoće izgubiti ukus i teksturu.