Nepravilno odlaganje namirnica dovodi do njihovog truljenja, zato bi trebalo da znate kako da im produžite svežinu i rok trajanja. Uz pomoć sledećih saveta uštedećete novac jer će vam namirnice duže trajati.
Bobičasto voće isperite sirćetom
Pre nego što ih stavite u frižider, operite jagode, borovnice i drugo bobičasto voće mešavinom sirćeta i vode (u razmeri 3:1). Na ovaj način voće se dezinfikuje, a rok trajanja se produžava za nekoliko nedelja. Isperite vodom i posušite pre konzumiranja.
Zelenu salatu prekrijte ubrusom
Zelenu salatu stavite u posudu, a zatim je prekrijte papirnim ubrusom i zamotajte u kuhinjsku foliju. Ubrus će upiti vlagu, a listovi salate će ostati sveži.
Šargarepu stavite u vodu
Šargarepu stavite u posudu napunjenu vodom, zamotajte u foliju i čuvajte u frižideru. Na ovaj način šargarepa će trajati tri do 4 nedelje.
Kriške jabuke stavite u slanu vodu
Kriške jabuke stavite u posudu napunjenu hladnom slanom vodom kako biste sprečili oksidaciju (ali ne više od pola kašičice soli po litru vode). Posušite nakon pet minuta i čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi ili činiji.
Banane zamotajte u foliju
Banane zamotajte u foliju kako biste zadržali njihovu svežinu. Ukoliko banane već imaju crne mrlje, ogulite ih i stavite u frižider.
Paradajz držite van frižidera
Paradajz nikada ne biste trebali odlagati u frižider jer će pod uticajem hladnoće izgubiti ukus i teksturu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem