Bez obrzira na to da li planirate odmah da iskoristite sve kupljene namirnice ili želite da ih sačuvate za kasnije, neki proizvodi će izgubiti mnoga korisna svojstva ako ih čuvate u frižideru. Pogledajte koje su to namirnice koje ne smeju da stoje u frižideru.
Paradajz
Stavljanje paradajza u frižider može zaustaviti njegovo dozrevanje, i time ubiti ukus. U frižideru mu se menja hemijska struktura, i smanjuje količina jedinjenja u plodu, što utiče na njegov ukus. Pored toga, na niskim temperaturama se može promeniti i tekstura paradajza, a plodovi mogu postati oštećeni i gnjecavi.
Krompir
Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, ali nikako u frižideru. Ukoliko ga stavite u frižider, možete izazvati proces razgrađivanja skroba, koji će uticati na teksturu ploda, ali i izazvati promenu boje i ukusa. Takođe, bolje je da ga odložite u platnenu torbu, nego u plastičnu kesu.
Crni luk
Jedna od namirnica kojoj definitivno nije mesto u frižideru je crni luk. U frižideru on počinje brže da gnjili, postaje brašnast i gubi svoj ukus. Osim toga, često se suši, čak i ako ga umotate plastičnom folijom. Zato je najbolje držati ga van frižidera, na mračnom, hladnom i suvom mestu gde ima dovoljno vazduha. S druge strane, u zatvorenoj posudi ostatak luka može izdržati i do nedelju dana.
Hleb
Dok zamrzavanje hleba može i te kako da usporiti postupak starenja i pojave plesni, stavljanje hleba u frižider će taj postupak zapravo ubrzati. Niska temperatura uzrokuje da se skrob kristalizuje mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, čime se ubrzava proces koji će hleb učiniti tvrdim i bez ukusa.
Banane
Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Stavljanje zrelih banana u frižider će pomoći da ostanu zrele nekoliko dana. Ali, ako ih tamo stavite dok su još zelene, zaustavićete proces dozrevanja, i one će pre satruliti. Čak ni nakon što ih izvadite iz frižidera, one neće dozreti, a kora će postati crna.
Beli luk
Imajte na umu da će se beli luk u frižideru ili u plastičnoj kesi ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka jeste da ga držite na sobnoj temperaturi i na suvom i tamnom mestu koje ima dovoljno protoka vazduha.
Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem