Plastične posude su zgodne za odlaganje hrane i nošenje užine ili ručka na posao i u školu. Proizvode se u različitim oblicima i veličinama i veoma su lagane. Međutim, loša strana plastičnih posuda je njihovo održavanje.

Evo nekoliko savata za najefikasno pranje plastičnih posuda.

Isperite posude čim izvadite hranu. Prvi korak ka posudama bez neprijatnih mirisa je ispiranje odmah nakon korišćenja. Isperete ih toplom vodom i deterdžentom, a ako niste u mogućnosti, biće dovoljno da ih isperete običnom vodom.

Posolite prazne kutije. Kako se miris hrane ne bi zadržao i nakon pranja, posolite posudu nakon pranja. Nemojte da zaboravite da obrišete so pre ponovnog stavljanja hrane u posudu.

Stavite posudu na osunčano mesto. Sunčevi zraci će podstaći neutralisanje neprijatnih mirisa.

Isperite posude sirćetom. Nakon pranja deterdžentom i toplom vodom, posude napunite sirćetom i ostavite tako bar tri minuta. nakon toga prospite sirće i ponovo operite plastičnu posudu toplom vodom i deterdžentom.

Držite izgužvane listove novina u posudi preko noći. Uporne mirise u plastičnim posudama možete neutralisati ako u njima držite izgužvane novine. Ne zaboravite samo da posle toga operete posude deterdžentom i toplom vodom.

Perite ih na gornjoj polici u mašini za pranje posuđa. Ako plastično posuđe perete u mašini za pranje posuđa, nemojte ih držati na donjim policama, tako mogu doći kontakt s toplijom vodom i izdeformišu se.

Uklonite neprijatne mirise pomoću sode bikarbone. Verovatno ste već upoznati s neverovatnim moćima čišćenja i neuitralisanja mirisa pomoću sode bikarbone. Jednostavno isprljate plastične posude pastom napravljenom od sode bikarbone i vode, ostavite da stoji jedan dan, a zatim dobro isperite. Uklonićete neprijatne mirise i mrlje od hrane.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: food52.com