Sastojci:

  • 100 g griza
  • 150 ml vode
  • 1 kašika ulja
  • ½ kašičice soli
  • prstohvat praška za pecivo

Priprema:

Ako tražite laganu i jednostavnu zamenu za klasične knedle, ove posne griz knedle bez jaja su odličan izbor! Mekane, nežne i savršeno upijaju ukus supe ili čorbe, a pripremaju se brzo i lako od osnovnih sastojaka.

Saveti za savršene knedle:

Pravilna gustina testa – smesa ne sme biti ni previše retka ni previše gusta; treba da bude dovoljno čvrsta da zadrži oblik, ali i mekana da knedle ne budu tvrde.
Ostavite smesu da odstoji – neka odstoji 5-10 minuta kako bi griz nabubreo i dobio pravu teksturu.
Kuvanje u tihoj vodi – knedle kuvajte u supi ili vodi koja blago vri kako se ne bi raspale.
Dodajte malo ulja – kap ulja u testu pomaže da knedle budu mekše i vazdušaste.

U šerpi zagrejati vodu sa solju i uljem dok ne provri. Skloniti sa vatre i postepeno dodavati griz uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Dodati prstohvat praška za pecivo i dobro promešati. Ostaviti smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi griz upio tečnost i smesa se malo stegla.

Kašičicom uzimati deo smese i vlažnim rukama oblikovati knedle. Ako je smesa previše mekana, dodati još malo griza. U šerpu sa ključalim povrtnim bujonom (za supu) pažljivo spuštati knedle. Kuvati na srednjoj vatri oko 10 minuta, dok ne omekšaju i postanu lagane.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se prave pilav i domaća supa Izvor: Kako se prave pilav i domaća supa