Sastojci:

Za rebra:

  • 1,1 kg svinjskih rebara
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice sušenog đumbira
  • 1 kašičica sušenog belog luka
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1 kašičica slatke ili dimljene paprike
  • mleveni biber po ukusu

Za sos:

  • 100 ml soka od pomorandže
  • 1 kašičica meda
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike kečapa
  • 2 kašike roštilj sosa 
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika sosa od jabuke
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

Ova svinjska rebra su pravi primer kako se jednostavnim koracima može doći do izuzetnog rezultata. Sporo pečenje na nižoj temperaturi, dobra marinada i bogat, domaći sos daju mesu sočnost, dubinu ukusa i onu savršenu mekoću zbog koje se kost bukvalno odvaja bez otpora. Idealna su za porodični ručak ili večeru s prijateljima – efektnog izgleda, a zapravo vrlo laka za pripremu. Bez potrebe za roštiljem, ova rebra iz rerne donose isti doživljaj – ako ne i bolji.

Savet:

- Ne preskačite marinadu – što duže rebra stoje u njoj, to su mekša i ukusnija.

- A korak sa papirom i folijom čuva sočnost, pa su rebra kao s roštilja, samo još bolja.

Skinite opnu sa zadnje strane rebara (ona bela tanka kožica). Dobro ih natrljajte mešavinom začina sa svih strana. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, a najbolje preko noći. Umotajte rebra prvo u papir za pečenje, pa u aluminijumsku foliju. Pecite 2 sata na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni. 

U manjoj šerpici pomešajte sve sastojke za sos. Ugrejte na srednjoj vatri uz mešanje dok ne provri. Kuvajte još 1 minut nakon ključanja, pa sklonite.

Izvadite rebra iz folije, premažite obilno sosom. Vratite u rernu još 30 minuta da se lepo zapeku i uhvate lepu glazuru. Po želji, pred kraj pojačajte temperaturu na 200°C ili uključite ventilator za dodatnu koricu.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU Izvor: SAVETI ZA SOČNO MESO NA ROŠTILJU