Sastojci:

  • 1 kg svinjskog vrata
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 30-40 g rastopljenog putera
  • 2 čena belog luka
  • Malo ulja
  • 20 g putera
  • 1 grančica ruzmarina

Priprema:

Svinjski vrat dobro osušite papirnim ubrusom. Napravite nekoliko rezova u mesu i u njih stavite iseckan beli luk. U činiji pomešajte mlevenu papriku, so i korijander. Utrljajte ovu mešavinu začina po celom komadu mesa. Prelijte meso rastopljenim puterom i malo poprskajte uljem. Pokrijte i ostavite da odstoji u marinadi najmanje 1 sat.

Saveti za savršen pečeni svinjski vrat:

Mariniranje – Ako imate vremena, ostavite meso da se marinira preko noći u frižideru. Biće još sočnije i ukusnije.

Sobna temperatura – Izvadite meso iz frižidera najmanje 30 minuta pre pečenja kako bi se ravnomerno ispeklo.

Dodatni začini – Možete dodati majčinu dušicu, dimljenu papriku ili malo senfa za bogatiji ukus.
Sok od pečenja – Nemojte ga bacati! Iskoristite ga kao sos za meso ili ga dodajte prilogu poput krompira.

Stavite meso u pleh, dodajte 20 g putera i grančicu ruzmarina. Pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160-170°C oko 2 sata. 

Skinite foliju, prelijte meso mesnim sokom iz pleha i pojačajte temperaturu na 180°C. Pecite još 10 minuta dok ne porumeni. Ostavite meso da odmori 10 minuta pre sečenja i služenja.

Bonus video

Piletina iz rerne  Izvor: Piletina iz rerne