Sastojci:

Za kore:

  • 1/2 kašičice svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 500 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica ulja
  • 60 ml sirćeta
  • 1 kg brašna

Za fil:

  • 2 jajeta
  • 300 g feta sira

Za premazivanje:

  • 115 g putera
Pravilno razvlačenje kora:

Obavezno pobrašnite radnu površinu pa stavite prvu loptu testa. Prvo malo razvucite rukama, pa oklagijom napravite tanji krug. Pobrašnite i ruke pa ih podvucite ispod testa i razvlačite sve do ivice radne površine, ali pazite da se ne pocepa. Ukoliko ne možete da razvlačite rukama, možete pomoću oklagije. Tek kada testo postane providno, razvijanje je gotovo.

Recept za burek sa sirom:

Kako biste napravili ovaj burek, pomešajte sve sastojke za testo i mesite dok ne dobijete jednolično testo koje se ne lepi za ruke. Testo podeliti na 5 jednakih delova, pokrijte plastičnom folijom i ostaviti da odstoji 30 minuta.

U međuvremenu pripremiti fil tako što ćete da umutite jaja i dodate feta sir. Premažite uljem radnu površinu i počnite da mesite testo oklagijom, dok ne postane veoma tanko/providno. Razvucite stranice od sredine ka ivicama ali pazite da ne pocepate testo. Neka vam ruke budu masne ako vam se testo lepi za ruke.

Na svako razvaljano testo namažite otopljen puter i dodajte fil celom dužinom. Urolajte u rolnu pa svaku dugačku rolnu urolajte u pužić i ređajte ih u tepsiju. Pecite na 200 stepeni C 25 minuta. Čim izvadite iz rerne, premažite puterom i pokrijte krpom 5-10 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaći burek sa mesom.

Pročitajte kako se pravi burek sa sirom koji smo obožavali u bivšoj Jugoslaviji

BONUS VIDEO

Hamburek osvojio Srbiju Izvor: Hamburek osvojio Srbiju

StvarUkusa