Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 2 šargarepe oljuštene i isečene na štapiće
  • 140 g kupusa,isečenog na tanke kriške
  • ½ crvene paprike, očišćene od semenki i tanko isečene
  • 140 g mladog luka isečenog na trakice
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 kašike slatko-slanog sosa
  • ¼ kašičice belog bibera
  • 2 kašičice kukuruznog skroba pomešanog sa 2 kašike hladne vode
  • ulje za prženje
  • 10 listova testa za umotavanje prolećnih rolnica

Za serviranje:

  • slatko-ljuti čili sos
Zašto je korisno da jedete šargarepu?

Šargarepa je izvor dobar izvor beta karotena, vitamina K1, vlakana, kalijuma i antioksidanasa.

Recept za prolećne rolnice:

Kako biste napravili prolećne rolnice, prvo pripremite fil. Zagrejte suncokretovo i susamovo ulje u tiganju ili voku na jakoj vatri.
Dodajte šargarepu, kupus i crvenu papriku i pržite 1 minut, dok malo ne omekšaju. Dodajte mladi i beli luk i promešajte, kuvajući 1 minut.

Dodajte sojasos, slatko-slani sos i beli biber i promešajte, zatim dodajte kašu od kukuruznog skroba, dok smesa povrća ne postane malo lepljiva. Isključite vatru i prebacite povrće u posudu da se ohladi.

Počnite da zagrevate ulje za prženje u tiganju. Uzmite jedan list omota za prolećne rolnice i stavite ga na radnu površinu sa uglom okrenutim ka vama (ostale listove pokrijte vlažnom čistom kuhinjskom krpom da se ne bi osušili).

Stavite punu kašiku ohlađene mešavine povrća blizu donjeg ugla omota za prolećne rolnice, ostavljajući oko 2,5 cm prostora od donjeg ugla, i oblikujte fil u oblik kobasice. Urolajte prolećnu rolnicu, uvlačeći spoljne ivice neposredno pre nego što završite sa motanjem. Zatvorite ivice sa malo vode na prstima.

Stavite napunjenu prolećnu rolnicu na tanjir ili pleh, a zatim ponovite sa preostalim satojcima. Kada su prolećne rolnice gotove i ulje se zagreje, pažljivo ih ubacite u tiganj, jednu po jednu. Pržite ih 2-3 minuta, često ih okrećući dok ne porumene, pa ih stavite na tanjir obložen kuhinjskim ubrusom da upije višak ulja. Zatim ponovite postupak sa preostalim prolećnim rolnicama. Servirajte sa slatko-ljutim čili sosom za umakanje. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najjednostavnije pica rolnice.

Pročitajte kako se prave rolnice sa patlidžanom, kačkavaljem i šunkom

BONUS VIDEO

Recept za pileće rolnice punjene slaninom i kačkavaljem Izvor: Recept za pileće rolnice punjene slaninom i kačkavaljem

StvarUkusa