Sastojci:
- 5 velikih patlidžana
- 450 g mlevene ćuretine
- 240 g iseckanog ljubičastog luka
- 2 kašike vrlo sitno naseckanog belog luka
- 450 g iseckanog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica šećera
- 60 ml goveđeg bujona
- 1 lovorov list
- 1 kašika ulja
- prstohvat morske soli i mlevenog crnog bibera
Za bešamel sos:
- 950 ml mleka
- 120 ml putera
- 120 g brašna
- prstohvat muskatnog oraščića
- 2 žumanca
- 120 g rendanog parmezana
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
Za posipanje:
- 120 g rendanog parmezana
Recept za musaku sa patlidžanom i ćuretinom:
Za ovu musaku, prvo pripremite patlidžane. Odsecite krajeve i isecite ih vertikalno na kriške debljine 0,6 cm. Obilno posolite i stavite u cediljku na 30 minuta da biste izvukli vlagu. Zagrejte rernu na 175 stepeni C. Stavite rešetku za pečenje na pleh i poprskajte je uljem.
Isperite patlidžane sa dosta vode i iscedite ih rukama ili ih stavite između dve krpe i pritisnite plehom da biste uklonili višak vode. Osušite ih tapkanjem, pa pecite 20 minuta. Ostavite sa strane kada budu gotovi.
Počnite da pripremate meso. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Ubacite luk i pržite oko 2 minuta dok ne počne da dobija boju. Umešajte mleveno ćureće meso, usitnjavajući ga u mrvice. Pržite dok ne porumeni, oko 10 minuta. Kada meso počne da rumeni, dodajte beli luk i paradajz pire. Nastavite sa prženjem dok beli luk ne omekša. Dodajte bujon i krčkajte dok tečnost ne ispari.
Dodajte potom paradajz, šećer, lovorov list i prstohvat soli i bibera. Dovedite do ključanja, zatim smanjite vatru na nisku i krčkajte poklopljeno oko 30 minuta ili dok većina sokova ne ispari. Izvadite lovorov list, a zatim ostavite sa strane kada je gotovo. Nakon toga napravite bešamel sos. U šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte brašno neprekidno mešajući žicom dok ne dobijete pastu.
Zagrejte mleko, pa ga dodajte u šerpu uz mešanje, kako biste sprečili da se sos zgrudva.
Pojačajte na jaku vatru oko 5 minuta da se zgusne, stalno mešajući. Njegova konzistencija treba da podseća na gustu kremu. Sklonite tiganj sa bešamelom sa šporeta i ostavite da se ohladi 5 minuta pre nego što brzo umešate žumanca, muskatni oraščić, so, biber i rendani sir. Uzmite jednu kašiku bešamela i umešajte je u sos od mesa. Ostavite bešamel sos sa strane.
Premažite tiganj veličine (23×33 cm) po dnu i stranicama sa 1 kašikom ulja, i poređajte polovinu patlidžana. Prekrijte sosom od mesa i ravnomerno ga rasporedite. Dodajte drugi sloj patlidžana. Prelijte sav bešamel sos i poravnajte špatulom. Pospite parmezanom, pa pecite na 175 stepeni C, 60 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi pre nego što isečete na komade. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pileću musaku sa patlidžanom.
Pročitajte kako se pravi musaka po receptu italijanske bake
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije