Sastojci:

  • 3 patlidžana
  • 4 glavice luka
  • 500 g mlevenog mesa ili 2 sirove kobasice
  • 120 ml belog vina
  • 1 kašika paradajz pirea
  • kačkavalj
  • hlebne mrvice
  • so i biber po ukusu
  • 1 veza peršuna
  • maslinovo ulje
Zašto je korisno jesti plavi patlidžan?

Plavi patlidžan ima antioksidativna svojstva, antiinflamatorna svojstva i obezbeđuje dnevne potrebe organizma za manganom. Sadrži i folate, kao i vitamin B, kalijum i vatim C i K. Sadrži i vlakna, te je dobar za rad probavnog sistema.

Recept za musaku italijanske bake:

Kako biste napravili musaku na ovaj način, prvo isecite patlidžan na kolutove. Ocedite ih papirnim ubrusima. Zatim ih poređajte u tepsiju i pecite na 200 stepeni od 25-30 minuta. Iseckajte u međuvremenu luk i prebacite ga na tiganj sa malo ulja, pa pržite. Nakon toga dodajte mleveno meso iz kobasice i nastavite da pržite. Dodajte začine i još ulja po želji.

Dok se meso i luk prže iseckajte vezu peršuna vrlo sitno. Patlidžane izvadite iz rerne. U meso ubacite vino i mešajte dok ne ispari, a zatim dodajte 1 kašiku paradajz pirea i nastavite da mešate. Zatim dodajte peršun. Kačkavalj narendajte na srednje rende. Posudu za pečenje premažite uljem, pospite hlebnim mrvicama, pa poređajte patlidžan po dnu posude.

Prelijte uljem, pa prebacite polovinu pripremljenog mesa. Lepo rasporedite pa odozgo stavite kačkavalj. Zatim preko svega poređajte preostali patlidžan, pa odozgo rasporedite preostalu smesu mesa. Završite sa kačkavaljem i pecite na 180 stepeni 15 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu musaku sa patlidžanom, sočivom i krompirom.

Pročitajte kako se pravi najbolja musaka sa povrćem

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Lažna musaka sa bundevom Izvor: Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa