Sastojci:

Za slojeve patlidžana:

  • 2 patlidžana
  • 2 kašike ulja

Za sloj sa sočivom:

  • 1 luk
  • 1 tikvica
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike ulja
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 250 g kuvanog sočiva
  • 150 ml crnog vina
  • 150 ml vode
  • 1 kašičica povrtne kocke

Za sloj krompira i bešamela:

  • 2 velika krompira
  • 40 g biljnog margarina
  • 60 g brašna
  • 500 ml biljnog mleka po izboru
  • 50 g biljnog sira
Zašto je korisno jesti sočivo?

Sočivo je odlično za probavni sistem i varenje, jer sadrži nerastvorljiva vlakna, koja skraćuju zadržavanje hrane u digestivnom traktu. Sadrži visok nivo gvožđa, pa je pogodno za osobe koje imaju anemiju. Takođe sadrži vitamin B6, značajan za nervni sistem. Ne sadrži masti ni loš holesterol.

Recept za posnu musaku sa patlidžanom, sočivom i krompirom:

Kako biste napravili musaku, prvo zagrejte rernu na 180ºC. Nasecite patlidžane na kolutove debljine oko ½ cm. Premažite uljem sa obe strane, začinite solju i crnim biberom i stavite na pleh. Pecite oko 20 minuta, okrećući na pola pečenja, sve dok ne porumene i ne omekšaju. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk, šargarepu i tikvicu, a beli luk vrlo sitno naseckajte.

Zagrejte ulje u velikoj tepsiji ili tiganju sa poklopcem i lagano pržite luk i šargarepu 3-4 minuta dok ne omekšaju. Dodajte tikvice i beli luk i nastavite da pržite još 3-4 minuta. U tiganj dodajte cimet, origano i paradajz pire, dobro promešajte, pa dodajte sočivo i crno vino. Pojačajte vatru da provri, a zatim smanjite i krčkajte na laganoj vatri.

Posle 2-3 minuta dodajte vodu i gustin u prahu i dobro začinite solju i crnim biberom. Pokrijte i lagano kuvajte 15 minuta dok smesa ne postane gusta i sjajna. Dok se mešavina sočiva kuva, stavite lonac vode da provri. Krompir oljuštite i isecite na tanke kriške, a zatim ga kuvajte 5 minuta. Ocedite i ostavite na stranu.

U istoj šerpi otopite margarin, pa dodajte brašno. Pržite lagano, neprestano mešajući 2-3 minuta, pa dodajte mleko, dok ne dobijete gust i sjajan sos. Dobro začinite solju i crnim biberom. Sklonite sa vatre i umešajte narendani sir. Da biste složili musaku, stavite pola kriški patlidžana na dno vatrostalne posude, a zatim polovinu mešavine sočiva.

Stavite preostale kriške patlidžana, zatim preostalu mešavinu sočiva, pa kriške krompira i na kraju prelijte bešamel sosom. Pecite u rerni 30-35 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju. Servirajte odmah i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa brokolijem i mlevenim mesom.

Pročitajte kako se pravi zimska musaka sa mesom i kiselim kupusom

BONUS VIDEO

Lažna musaka sa bundevom Izvor: Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa