Sastojci:
Za slojeve patlidžana:
- 2 patlidžana
- 2 kašike ulja
Za sloj sa sočivom:
- 1 luk
- 1 tikvica
- 1 šargarepa
- 2 kašike ulja
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašičica sušenog origana
- 2 kašike paradajz pirea
- 250 g kuvanog sočiva
- 150 ml crnog vina
- 150 ml vode
- 1 kašičica povrtne kocke
Za sloj krompira i bešamela:
- 2 velika krompira
- 40 g biljnog margarina
- 60 g brašna
- 500 ml biljnog mleka po izboru
- 50 g biljnog sira
Recept za posnu musaku sa patlidžanom, sočivom i krompirom:
Kako biste napravili musaku, prvo zagrejte rernu na 180ºC. Nasecite patlidžane na kolutove debljine oko ½ cm. Premažite uljem sa obe strane, začinite solju i crnim biberom i stavite na pleh. Pecite oko 20 minuta, okrećući na pola pečenja, sve dok ne porumene i ne omekšaju. U međuvremenu sitno iseckajte crni luk, šargarepu i tikvicu, a beli luk vrlo sitno naseckajte.
Zagrejte ulje u velikoj tepsiji ili tiganju sa poklopcem i lagano pržite luk i šargarepu 3-4 minuta dok ne omekšaju. Dodajte tikvice i beli luk i nastavite da pržite još 3-4 minuta. U tiganj dodajte cimet, origano i paradajz pire, dobro promešajte, pa dodajte sočivo i crno vino. Pojačajte vatru da provri, a zatim smanjite i krčkajte na laganoj vatri.
Posle 2-3 minuta dodajte vodu i gustin u prahu i dobro začinite solju i crnim biberom. Pokrijte i lagano kuvajte 15 minuta dok smesa ne postane gusta i sjajna. Dok se mešavina sočiva kuva, stavite lonac vode da provri. Krompir oljuštite i isecite na tanke kriške, a zatim ga kuvajte 5 minuta. Ocedite i ostavite na stranu.
U istoj šerpi otopite margarin, pa dodajte brašno. Pržite lagano, neprestano mešajući 2-3 minuta, pa dodajte mleko, dok ne dobijete gust i sjajan sos. Dobro začinite solju i crnim biberom. Sklonite sa vatre i umešajte narendani sir. Da biste složili musaku, stavite pola kriški patlidžana na dno vatrostalne posude, a zatim polovinu mešavine sočiva.
Stavite preostale kriške patlidžana, zatim preostalu mešavinu sočiva, pa kriške krompira i na kraju prelijte bešamel sosom. Pecite u rerni 30-35 minuta dok vrh ne dobije zlatno-smeđu boju. Servirajte odmah i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa brokolijem i mlevenim mesom.
Pročitajte kako se pravi zimska musaka sa mesom i kiselim kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem