Sastojci:

  • 200 g kelja
  • 100 g oraha
  • 180 g testenine
  • 1 kriška hleba
  • 150 ml biljnog mleka
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 1 čen belog luka
Zašto je korisno da jedete kelj?

Kelj je neverovatna superhrana, jer je prepun hranljivih sastojaka i jedna od najhranljivijih namirnica na planeti. Bogat je vitaminom C i vitaminom A, pa time jača imunitet i dobar je za zdravlje kože. Takođe sadrži magnezijum, mangan, gvožđe, bakar i fosfor, kao i vitamine B grupe.

Recept za pastu sa keljom i sosom od oraha:

Kako biste napravili pastu sa keljom, prvo očistite kelj i isecite na kriške. Zagrejte tiganj, dodajte orahe i pržite ih na srednjoj vatri 2-3 minuta. Isključite vatru i ostavite na stranu. Prokuvajte u velikoj šerpi vodu i blanširajtekelj 1 minut, a zatim ga pomoću šupljikave kašike prebacite u cediljku i ostavite sa strane.

Dodajte testeninu u vrelu vodu i kuvajte 8-10 minuta. U međuvremenu, stavite pržene orahe, hleb, biljno mleko, peršun i beli luk u blender i blendirajte dok ne dobijete gustu konzistenciju sosa. Dobro začinite solju i crnim biberom.

Još jednom zagrejte tiganj i dodajte kelj. Malo ga propržite 3-4 minuta, a zatim isključite vatru. Kada se testenina skuva, ocedite je i vratite u šerpu. Dodajte sos od oraha i promešajte da se sjedini. Na kraju dodajte kelj i promešajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa paradajzom i lukom.

Pročitajte kako se pravi najbolja posna bolonjeze pasta sa crvenim sočivom

BONUS VIDEO

Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom Izvor:  Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom

StvarUkusa