Sastojci:

  • 1 ½ kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, isečen na kockice
  • 4 čena belog luka, sitno naseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 ½ kašičica soli, plus još po ukusu
  • biber po ukusu
  • 150 g paradajz paste
  • 120 ml suvog crvenog vina
  • 720 ml povrtnog bujona
  • 185 g crvenog sočiva, natopljenog
  • 35 g oraha, sitno izmrvljenih
  • 410 g pelata
  • 400 g taljatela
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • peršun ili bosiljak za ukras
Za još bolji ukus paste:

Za najbolji ukus paradajza koristite ceo oljušten paradajz i zgnječite ga rukom.

Ako nemate balzamiko sirće ga zameniti sa 1-2 kašičice šećera (smeđi, kokosov ili šećer od šećerne trske). Dodajte samo 1 kašičicu, a zatim probajte i dodajte još po potrebi.

Recept za posnu bolonjeze pastu:

Kako biste napravili posnu pastu, prvo potopite sočivo u vodu na 30 minuta ili do 60 minuta. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke - naseckajte luk i beli luk, iseckajte orahe itd. Zagrejte duboki tiganj na jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kada se zagreje, dodajte luk i začinite prstohvatom soli. Povremeno mešajte i pržite luk, oko 5 minuta.

Dodajte nekoliko kašika vode i promešajte. Nastavite da dinstate luk, dodajući još vode svakih nekoliko minuta i često mešajući da ne zagori, dok luk ne omekša i ne porumeni, 9-10 minuta. Dodajte beli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber po ukusu. Često mešajte i dinstajte 60-90 sekundi.

Umešajte paradajz pastu i kuvajte 2-3 minuta da se karamelizuje, često mešajući, dok ne postane tamnije crvene boje. Ako koristite crno vino, sipajte vino u tiganj i deglazirajte. Kuvajte 1-2 minuta, dok ne ispari miris alkohola i smesa postane pekmezasta. Sipajte povrtni bujon i promešajte. Dodajte sočivo i orahe, i promešajte. Zagrevajte dok smesa ne proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte pelat i dinstajte još 15-20 minuta, ili dok sočivo ne omekša, povremeno mešajući da ne zagori. U međuvremenu, skuvajte testeninu do al dente. Odvojite kutlaču vode od kuvanja testenine. Ocedite testeninu, ali je nemojte ispirati. U bolonjeze sos dodajte balzamiko sirće i promešajte da se sjedini. Dodajte vruću kuvanu testeninu u bolonjeze i mešajte, po potrebi dodajte vodu koju ste odvojili. Ukrasite seckanim peršunom ili bosiljkom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa patlidžanom.

Pročitajte i kako se prave posne špagete u sosu od humusa i spanaća

BONUS VIDEO

Pikantna pasta sa piletinom Izvor: Pikantna pasta sa piletinom

StvarUkusa