Sastojci:

  • 250 g testenine
  • 10 kornišona 
  • 250 ml ulja
  • 125 ml mleka 
  • 1,5 kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašika senfa (srednje ljut)
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • Sok od pola limuna
  • 200 g graška
  • 1 konzerva kukuruz šećerca
  • 100 ml vode od krastavca 
  • Sveže bilje po izboru (kao što su peršun, mirođija ili vlašac)

Priprema:

Ova pasta salata sa domaćim majonezom savršen je izbor kada želite da pripremite brzo, a istovremeno bogato i ukusno jelo. Sa svežim povrćem i kremastim domaćim majonezom, idealna je za lagane obroke, kao osvežavajući ručak ili prilog uz roštilj. Uz nekoliko jednostavnih sastojaka i trikova, poput dodavanja vode od krastavca za posebnu svežinu, ova salata će postati pravi hit na vašem stolu!

Malo vode od krastavca dodaje posebnu svežinu majonezu u salati.

Testeninu obavezno isperite nakon kuvanja kako bi zadržala svoju teksturu i bila manje lepljiva.
Možete dodati omiljeno povrće ili začine po svom ukusu, stvarajući tako jedinstvenu verziju salate.

Skuvajte pastu al dente prema upustvu sa pakovanja.Nakon kuvanja, obavezno je isperite hladnom vodom kako bi ostala al dente i manje lepljiva.

U blenderu ili pomoću miksera pomešajte 250 ml ulja, 125 ml mleka, 1,5 kašičicu soli, biber, 1 kašiku senfa, 1 kašičicu paprike i sok od limuna. Mešajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.

U velikoj posudi, pomešajte skuvanu testeninu, iseckane kornišone, grašak, kukuruz i po želji, sveže bilje poput peršuna, mirođije ili vlasća.

Opciono: Ako želite, možete dodati i 100 ml vode od krastavaca za dodatnu svežinu.

Prelijte salatu sa pripremljenim domaćom majonezom i dobro promešajte. 

Bonus video

Kako se cedi kuvana testenina Izvor: Kako se cedi kuvana testenina