Sastojci:
- 75 g matilovac salate
- 2 kuvane cvekle
- 50 g oraha
- 1 kašika putera
- 1 kašičica meda ili šećera
- 3 kašike ulja
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- so, biber po ukusu
- 50 g kozjeg sira
- Sveže začinsko bilje kao što su peršun, vlašac ili menta
Kako se pravi salata:
Salata sa cveklom, kozijim sirom i prženim orasima je savršen izbor za sve ljubitelje kombinacije slađih i slanih ukusa. Ova salata je jednostavna za pripremu, ali bogata i sofisticirana u ukusu. Cvekla dodaje prirodnu slatkoću i boju, kozji sir donosi kremasti i pikantni akcenat, dok prženi orasi unose hrskavost i orašast ukus. Ovaj balans ukusa čini salatu idealnim predjelom, laganim obrokom ili čak prilogom uz glavno jelo.
Cveklu možete peći u rerni, kuvati ili je čak narendati sirovu, u zavisnosti od toga kakvu teksturu želite. Pečena cvekla daje dublji, karamelnizovani ukus, dok kuvana cvekla ostaje blaža.
Birajte kozji sir sa što manje soli kako bi se ukusi ravnomerno izbalansirali.
Prženje oraha na suvom tiganju na srednje jakoj vatri doprinosi njihovoj hrskavosti i pojačava orašasti miris. Ne preterujte sa prženjem, jer orasi brzo mogu da zagore.
Dobar dresing može podići ovu salatu na viši nivo. Kombinujte maslinovo ulje, balzamiko sirće, malo meda za balans ukusa i začinite sa soli, biberom i svežim začinskim biljem poput majčine dušice ili origana.
Matilovac operite i ocedite dobro. Kuvanu cveklu iseći na sitne komade. Zagrejte puter u tiganju, dodajte orahe i 1 kašičicu meda (ili šećera). Ostavite ih kratko da se karamelizuju dok ne porumene.
U manjoj činiji dobro pomešajte ulje, sirće, so i biber. U veću činiju stavite matilovac, dodajte cveklu i karamelizovane orahe. Prelijte prelivom i dobro promešajte. Izmrviti kozji sir i posuti preko salate. Dodajte sveže začinsko bilje po svom izboru za dodatnu svežinu.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom