Sastojci:
- 200 g kuvane leblebije (ili iz konzerve, isprane i oceđene)
- 1 srednja cvekla (kuvana ili pečena)
- 1 čen belog luka
- 2 kašike tahinija (susamova pasta)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
- Prstohvat kumina (opciono)
- Kašičica sirćeta ili balzamika (za dodatnu svežinu)
Priprema:
Ako tražite posno predjelo koje je istovremeno zdravo, ukusno i atraktivno na tanjiru, namaz od leblebija i cvekle je pravi izbor. Spoj orašaste arome leblebija i slatkastog ukusa cvekle stvara savršeno kremastu teksturu i bogat ukus koji osvaja na prvi zalogaj. Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj namaz je prava vitaminska bomba i odličan dodatak na slavskim trpezama, posnim proslavama ili kao zdrava užina u svakodnevnoj ishrani. U samo nekoliko koraka dobićete namaz koji je istovremeno ukusan i dekorativan – odličan izbor za sve ljubitelje laganih, biljnih zalogaja.
Ovaj namaz može da stoji u frižideru do 3 dana. Što duže stoji, ukusi postaju intenzivniji.
Cveklu oljuštiti, iseći na komade i staviti u blender. Dodati kuvane leblebije, beli luk, tahini, limunov sok i maslinovo ulje. Posoliti, pobiberiti i dodati kumin za malo egzotičnog ukusa. Blendati sve dok se ne dobije glatka, kremasta tekstura. Po potrebi dodati malo vode ili maslinovog ulja da bi se postigla željena gustina. Proveriti ukus i dodati sirće ili još limunovog soka po želji.
Posuti sa malo maslinovog ulja, seckanim peršunom ili semenkama susama. Odlično ide uz prepečeni hleb, integralne krekere ili kao umak uz štapiće od povrća.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Šareni čizkejk sa borovnicama
Uštipci sa sirom i ljutom paprikom
Kolač sa 2 vrste čokolade i suvim voćem
Slatki kupus sa svinjetinom i paradajz pireom