Sastojci:
- 12 listova posnih lazanja
- 1 crvena paprika (iseckana)
- 1 crni luk (iseckan)
- 2 šargarepe (rendane)
- 300 g paradajza (iseckanog ili pelata)
- 100 g pasulja (kuvanog ili iz konzerve)
- 2-3 čena belog luka (sitno iseckana)
- 200 ml paradajz soka ili pasiranog paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber, suvi začin, origano, bosiljak (po ukusu)
- 200 g posnog sira (po želji, može biti tofu, biljni sir)
- 2 kašike brašna (za sos)
- 500 ml vode ili biljnog mleka (za bešamel sos)
Kako se prave:
Posne lazanje su savršen izbor za sve koji žele uživati u ovom popularnom jelu, ali bez mesa i mlečnih proizvoda. Ovaj recept koristi povrće i biljne alternative za bogatstvo ukusa, dok će vas slojevi lazanja sa bogatim paradajz sosom i povrćem oduševiti. Idealne su za posne dane, slave ili jednostavno kao zdrav obrok. Ove lazanje su odlične i kao obrok koji možete pripremiti unapred, a zatim samo zagrejati.
Ako ne koristite posni sir, možete dodati tofu ili biljni krem za bogatiju teksturu.
Lazanje možete obogatiti i dodatkom pečuraka, tikvica ili bilo kojeg drugog povrća po želji.
Ako želite da lazanje budu još kremastije, možete dodati malo biljnog jogurta u bešamel sos.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckani crni luk i beli luk, pa propržite dok ne omekšaju. Dodajte seckanu papriku i rendanu šargarepu, pa pržite još malo. Dodajte paradajz (seckani ili iz pelata), pasulj i paradajz sok, pa sve dobro promešajte. Dodajte začine (so, biber, origano, bosiljak) i kuvajte na srednjoj vatri još 10-15 minuta dok se sve ne sjedini i ukusi ne prožmu.
Priprema bešamel sosa: U manjoj šerpici zagrejte malo ulja, pa dodajte brašno i pržite ga kratko, dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte vodu ili biljno mleko, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, a zatim začinite po ukusu sa malo soli i bibera.
U vatrostalnu posudu stavite malo paradajz sosa sa povrćem na dno. Na to stavite prvi sloj listova lazanja. Preko njih nanesite malo povrća, pa zatim sloj bešamel sosa. Nastavite da slažete: lazanje, povrće, bešamel sos i tako dok ne potrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba biti bešamel sos. Ako koristite posni sir, pospite ga na vrh pre nego što stavite lazanje u rernu.
Zagrejte rernu na 180°C. Stavite lazanje u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok se sve ne zapeče i porumeni.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Svečana uskršnja salata sa dimljenim mesom i krutonima
Pečeni pileći batačići sa belim lukom i začinskim biljem
Punjene pileće pljeskavice sa sosom od pavlake
Začinjeni rižoto sa tunjevinom