Džejmi Oliver je poznati engleski kuvar, a njegu hranu obožavaju u celom svetu. Proslavio se i kuvarima, kao i videima na YouTube-u gde otkriva recepta za neka od najukusnijih jela koja se lako i brzo spremaju. Danas vam donosimo njegov recept za lazanje sa povrćem koje se prave u jednoj posudu. Ovo popularno italijansko jelo napravite za manje od sat vremena, a za poseban šmek Džejmi Oliver na kraju dodaje i šaku badema.
Sastojci:
- 1 praziluk
- 200 g špargli
- 50 g brašna
- 2 kašičice senfa
- 800 ml mleka
- 300 g zelenog pasulj (edamame)
- 300 g smrznutog graška
- sveža nana
- 80 g čedara
- sveže kore za lazanje
- šaka badema
- 1/2 limuna
- pesto sos
Recept za lazanje sa povrćem:
Pripremite nadev
U tiganju istopite malo putera i zagrejte malo maslinovog ulja, pa propržite seckani praziluk. Isecite kraj špargli, pa onda stabljiku isecite na tanke kolutove. Ostavite vrh sa strane. Šparglu dodajte u tiganj, pa posolite i pobiberite. Sipajte malo vode i promešajte. Nakon 2-3 minuta dodajte brašno i senf. Sipajte mleko i ponovo promešajte. Kada krene da ključa dodajte edamame i grašak, pa promešajte. Kuvajte par minuta, a onda dodajte seckanu svežu nanu. Malo ispasirajte, pa dodajte rendani čedar sir, kao i vrhove špargli. Promešajte.
Dodajte kore za lazanje
U šerpu sa nadevom od povrća dodajte kore za lazanje, koje ste prethodno iscepkali. Bitno je da kore budu sveže, jer će se one brže skuvati. Ali, ako ne možete da ih pronađete u prodavnici, dodajte obične kore za lazanje koje ste kratko blanširali kako bi omekšale. Promešajte, pa kuvajte još par minuta. Kada isključite šporet dodajte još malo rendanog sira.
Za kraj dodajte bademe
Ono što ovako pripremljenim lazanjama daje poseban šmeku su bademi. Džejmi Oliver ih usitni u avanu, a ako ga nemate možete da ih izblendirate. Gotovo jelo pospite bademima i prejite maslinovim uljem. Preko pospite rendanu koru limuna i stavite u zagrejanu rernu na 200°C oko 25 minuta. Na pečene lazanje stavite malo pesto sosa.
Pročitajte i ovo: Recept italijanske bake za lazanje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom