Lazanje su čuveno italijansko jelo koje se pravi od testenine, ragu sosa i sira. Italijanske domaćice obično same mese kore za lazanje, ali jedna italijanska baka je otkrila mnogo jednostavniji recept. Reč je o lazanjama koje se prave sa palačinkama, a neverovatno su ukusne. Čak ne morate ni da kuvate ragu sos satima, jer se mleveno meso i paradajz sos spremaju odvojeno. Ako želite da probate nešto drugačije, mi vam predlažemo ovaj fantasitčan recept za lazanje.
Sastojci:
- 30-35 gotovih palačinaka
- 200-300 g mocarele
- 200 g parmezana
- 600 g mešanog mlevenog mesa
- 1/2 crnog luka
- 2-4 lista svežeg bosiljka
- puter
- 1 l soka od paradajza
- 1 jaje
- 3-4 kašike mleka
Recept italijanske bake za lazanje sa palačinkama:
Napravite nadev
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, a onda dodajte i mleveno meso. Kada se isprži sklonite sa strane. Paradajz sos krčkajte dok se malo ne zgusne, a onda ostavite da se dobro ohladi. Mocarelu iseckajte, a parmezan ako imate svež izrendajte. Takođe, možete da koristite parmezan u kesici. U tanjiru umutite jaje sa mlekom.
Umesto kora koristite palačinke
Ako do sada niste pravili palačinke, onda isprobajte naš recept uz koji vam uspevaju iz prvog puta.
Napravite lazanje
Tepsiju premažite puterom, pa poređajte palačinke koje ste umočili u smesu od jaja po dnu i ivici. Sipajte preko paradajz sos, zatim poređajte mocarelu i pospite parmezan. Nakon toga sipajte proprženo mleveno meso. Zatim ponovo poređajte palačinke koje ste umočili u smesu od jaja. Tako ređajte sve dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju zatvorite palačinkama koje vire iz tepsije i jednom palačinkom koju ste odvojili sa strane. Premažite paradajz sosom. Nožem zasecite na par mesta i tu sipajte preostalu smesu sa jajima, a na vrh stavite još malo seckane mocarele. Pecite u rerni na 180°C oko sat vremena.
Pročitajte i ovo: Lazanje sa špagetama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus