Italijanska kuhinja je jedna od najpoznatijih u celom svetu, a jedan od najboljih specijaliteta su lazanje. Njih nije teško pripremiti, a ako volite da ih jedete, mi vam predlažemo i ovaj recept. U pitanju su lazanje koje se prave sa špagetama, a za još bolji ukus dodajte se preliv od sira. Obavezno probajte, jer ćete sigurno uživati u svakom zalogaju. 

  • Sastojci:
  • 800 ml paradajz sosa 
  • 1 konzerva seckanog pelata 
  • 1 crni luk
  • 1 paprika
  • 4 čena belog luka
  • 900 g mlevenog mesa 
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1/4 šolje suvog crvenog vina
  • italijanski začin, tucana, paprika, so, beli luk u prahu, crni luk u prahu 
  • 2 prstohvata šećera
  • svež bosiljak
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 pakovanje špageta
  • 250 g tvrdog sira (najbolje čedar) 
  • Još: 
  • 1 šolja rendanog parmezana
  • 300 g mocarela sira 
  • 1/2 šolje kisele pavlake
  • 150 g krem sira sa belim lukom
  • svež peršun
  • so, biber, beli luk, crni luk u prahu

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte seckani crni luk i papriku. Pržite dok ne omekša, pa dodajte mleveno meso i mleveni beli luk. Lepo začinite (so, biber, beli i crni luk u prahu, italijanski začin, tucana paprika), pa promešajte, a kada se meso malo propržite dodajte pelat, paradajz pastu i šećer. Promešajte i ostavite da se krčka par minuta, pa sipajte crveno vino. Pustite da provri, a zatim sipajte paradajz sos. Pustite da sos provri i poklopite, pa kuvajte na laganoj vatri nekih sat do dva, uz povremeno mešanje. Gotov sos probajte i ako je previše kiseo pošećerite. Dodajte seckani bosiljak. U posudi pomešajte krem sir, pavlaku, seckani peršun, začine, pa dodajte rendanu mocarelu (malo ostavite sa strane) i parmezan. Sve dobro sjedinite, a makarone skuvajte po uputstvu. U tepsiju sipajte tanak sloj mesa, zatim proceđene špagete, pa sloj smese sa sirom. Pospire rendanim čedarom, pa poređajte još jedan sloj špageta, zatim mesa, kao i seckanog sira koji ste odvojili sa strane. Pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Lazanje u jednoj posudi TikTok/recipebyanne

Izvor: StvarUkusa