Postoje brojni razlozi za popularnost šarana, kao što su izuzetan nutritivni profil, zdrave masti i prepoznatljiv ukus koji mnogi obožavaju. Obično se riba u Srbiji obično jede tokom posta, ali ako želite raskošan ručak od namirnica koje nisu preterano skupe, mi predlažemo da napravite pijanog šarana. Ovo dekorativno i ukusno jelo je pravi specijalitet, a zaliva se belim vinom i peče sa povrćem. Obavezno isprobajte! 

  • Sastojci:
  • 1,5 kg šarana
  • 1 limun
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika semenki bundeve
  • so, biber, slatka paprika
  • 500 g krompira
  • 3 šargarepe 
  • 1 praziluk
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 150 ml belog vina
  • peršun

Priprema:

Očistite ribu, pa je lepo posolite, pobiberite i pospite crvenom paprikom. Začine dobro utrljajte, pa napunite ribu seckanim limunom i belim lukom. Stavite ribu u tepstiju, pa okolo poređajte šargarepu i paradajz isečen na kolutove, kao i krompir isečen po želji. Krompir je bolje da skuvate pre nego što dodate u pleh. Prelijte maslinovim uljem i vinom, pa pospite semenkama bundeve. Pecite u zagrajnoj rerni na 180°C oko 25 minuta.  

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija SPREMITE PIJANOG ŠARANA EKSPRESNO! Tradicionalno jelo po receptu master šefa!

Izvor: StvarUkusa