Postoje brojni razlozi za popularnost šarana, kao što su izuzetan nutritivni profil, zdrave masti i prepoznatljiv ukus koji mnogi obožavaju. Obično se riba u Srbiji obično jede tokom posta, ali ako želite raskošan ručak od namirnica koje nisu preterano skupe, mi predlažemo da napravite pijanog šarana. Ovo dekorativno i ukusno jelo je pravi specijalitet, a zaliva se belim vinom i peče sa povrćem. Obavezno isprobajte!
- Sastojci:
- 1,5 kg šarana
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika semenki bundeve
- so, biber, slatka paprika
- 500 g krompira
- 3 šargarepe
- 1 praziluk
- 150 ml maslinovog ulja
- 150 ml belog vina
- peršun
Priprema:
Očistite ribu, pa je lepo posolite, pobiberite i pospite crvenom paprikom. Začine dobro utrljajte, pa napunite ribu seckanim limunom i belim lukom. Stavite ribu u tepstiju, pa okolo poređajte šargarepu i paradajz isečen na kolutove, kao i krompir isečen po želji. Krompir je bolje da skuvate pre nego što dodate u pleh. Prelijte maslinovim uljem i vinom, pa pospite semenkama bundeve. Pecite u zagrajnoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem