Ova vrsta ribe je mnogima jedna od omiljenih, a punjeni šaran je posebno ukusan i važi za pravi specijalitet. Zaliva se belim vinom koje će mu dati poseban šmek, a biće ukusan kao oni spremljeni u restoranu. Moguće je da su domaćice neke načine spremanja ribe već usavršile, ali ako poželite da vam se na trpezi nađe ovo carsko jelo, donosimo vam jedan od najboljih načina da spremite šarana.
Sastojci:
- 1 šaran od 3 kg
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 ml belog vina
- 100 ml maslinovog ulja
- 200 g šampinjona
- 2 limuna
- veza peršuna
- so, biber
Priprema:
Šarana očistite, operite i dobro usolite, poprskajte i spolja i unutra sokom od jednog isceđenog limuna i premažite maslinovim uljem, pa ostavite da odstoji dok spremate nadev za punjenje. Na zagrejanom ulju propržite sitno seckanu glavicu luka. Oljuštite šargarepu i izrendajte je sitnijoj strani, pa je dodajte luku i sve zajedno prodinstajte. Operite prinač i dodajte luku i šargarepi, a onda nalijte sa pola čaše vode i kuvajte na tihoj vatri, povremeno dodajući još malo vode dok pirinač ne omekša. Dodajte u ovo i sitno seckane šampinjone i beli luk, pa dinstajte dok ne ispari voda. Pred kraj posolite, pobiberite, pa dodajte sitno seckani peršun. Ovim nadevom napunite šarana i zavorite ga čačkalicama ili kuhinjskim koncem. Pekač u kome ćete ga peći podmažite uljem i stavite ribu, pa ako ima poklopac poklopite, a ako nema stavite aluminijumsku foliju preko. Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite ribu da se peče. Pecite 30 minuta, pa izvadite i prelijte belim vinom, a onda ponovo vratite u rernu i pecite još 40 minuta. Skinite poklopac ili foliju i ostavite šarana još 10 do 15 minuta u rerni dok ne dobije lepu, hrskavu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem