Riba je jedna od najzdravijih namirnica koju na našim prostorima uglavnom spremamo u danima posta, a i neretko je smatramo komplikovanom za spremanje. Napravite pastrmku po ovom jednostavnom receptu, a oduševiće vas njen ukus. Na ovaj način možete da pripremate i drugu vrstu ribe po vašem ukusu.
Sastojci:
- 2 veće pastrmke
- 500 g krompira
- 2 veće šarparepe
- 5 čeri paradazja
- 2 limuna
- 1 čen belog luka
- peršun
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Očišćenu pastrmku dobro usolite, pa je stavite u frižider. Sitno naseckajte beli luk i peršun, pa sve pomešajte sa sokom od pola limuna i malo maslinovog ulja. Ribu premažite ovom marinadom spolja i iznutra. Krompir isecite na krupnije kriške, zajedno sa šargarepom, a čeri paradajz na polovine. Jedan limun isecite na tanje krugove. U dublji pleh ili vatrostalnu činiju stavite povrće. Posolite i pobiberite po ukusu. Po tome poređajte kolutove limuna, a zatim stavite ribu koju ćete zaseći na tri mesta, pa sve zalijte maslinovim uljem i pokrijte aluminijumskom folijom. Ubacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko pola sata, a onda skinite foliju i pecite još 15-ak minuta da riba dobije hrskavu koricu. Po želji služite sa kriškama svežeg limuna koji ćete nacediti preko ribe.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem