Veče uoči Božića provodi se u krugu porodice, uz večeru koja sledi posle unošenja badnjaka u kuću.
Veruje se da trpeza treba da bude bogata, puna različitih jela, da bi naredna godina bila puna izobilja.
Ukoliko još uvek niste odlučili koji specijaliteti od ribe će se naći na trpezi za Badnji dan i veče, evo nekoliko predloga.
Pečena pastrmka
Sastojci:
Priprema:
Očistiti i oprati pastrmku. Pripremiti marinadu na sledeći način: u činiji izmešati iseckanu žalfiju, peršun, beli luk, ulje, limunov sok, vino, so i biber. Dobro izmešati. Premazati marinadom pastrmku (i spolja i iznutra), pa peći na 200 stepeni oko 20 minuta. Kako pastrmka ne bi bila suva, treba je često prelivati tečnošću koju je riba ispustila tokom pečenja. Servirati ukrašenu kolutovima limuna i zelenom salatom. Služiti uz krompir salatu ili barenu blitvu sa krompirom.
Fileti lososa sa povrćem
Sastojci:
- 4 fileta lososa bez kožice (po oko 150 g)
- 2 kašike soka od limuna
- po 2 crvene, žute i zelene paprike
- srednja glavica luka
- čen belog luka
- 100 ml supe
- 1/2 kašičice semenki komorača
- 2 kašike ulja aromatizovanog bosiljkom
Priprema:
Losos isperite, potapkajte krpom i pokapajte sokom od limuna. Paprike očistite, operite i isecite na tanke trake. Luk i beli luk oljuštite, luk isecite na kriške, a beli luk prepolovite i obema polovinama natrljajte posudu u kojoj ćete pripremati jelo. Rernu zagrejte na 200 stepeni. U pripremljenu posudu (najbolje vatrostalnu) stavite paprike i luk pa ih zalijte vrućom supom. Komade lososa posolite i pobiberite, poslažite po povrću, pospite komoračem, pokapajte uljem, pokrijte (poklopcem ili aluminijumskom folijom) i sve zajedno dinstajte u rerni 20 minuta. Izvadite jelo iz rerne, maknite poklopac i po želji pospite krupno mlevenim biberom.
Skuša sa roštilja
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
Priprema:
Očišćene skuše posolite, pobiberite i stavite na roštilj. Za vreme pečenja ribu premazujte uljem, a na kraju pospite peršunom i seckanim belim lukom.
Oslić sa povrćem
Sastojci:
- 1 kg sitnijeg krompira
- so
- veza mladog luka
- 2 šargarepe
Oprati krompir i kuvati ga u slanoj vodi oko 20 min. Iscediti vodu i poklopljen ostaviti da još malo odstoji. Zatim ga oguliti. Mladi luk očistiti, oprati i iseći na kose komadiće. Oprati i oguliti šargarepu, pa je po du¬ini iseći na četvrtine, zatim na štapiće. Oprati paradajz i prepoloviti ga. Oprati tikvice i iseći na kolutove. U ključaloj vodi sa nekoliko kapi maslinovog ulja šargarepu blanširati oko 3 min., zatim je staviti pod mlaz hladne vode i ocediti. Ribu oprati i iseći na kockice. Posoliti je i pobiberiti. U tiganju zagrejati kašiku ulja i na njemu ispržiti ribu. Izvaditi je i staviti sa strane. Ostatak ulja sipati u tiganj i na njemu pr¬iti krompir oko 8 min. Dodati luk, šargarepu i tikvice i pržiti još 3 min. Dodati ribu, paradajz i začinsko bilje. Sve začiniti po ukusu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slavska salata sa kačkavaljem i majonezom
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan