1. Posolite meso veče pre pečenja
Ukoliko posolite meso neposredno pre pečenja, verovatno ćete ispeći komad mesa slane korice i bezukusnog mesa. Umesto toga dobro posolite ceo komad svežeg mesa i ostavite ga u frižideru preko noći da slanost "uđe" što dublje u meso.
2. Odstranite svu vlažnost s mesa
Najbolje rezultate ćete postići ako stavite u rernu meso koje je sobne temperature. Stoga bi bilo dobro da željeni komad izvadite iz frižidera barem pola sata ili sat vremena pre pečenja. Papirnim ubrusom odstranite svu eventualnu tečnost s kože, jer će kožica na taj način biti hrskavija.
3. Zagarantujte hrskavost kožice
Nožem pažljivo zasecite kožu dubine par milimetara i veličine od po dva centimetara, pa ga onda stavite u prethodno zagrejanu rernu. Na ovaj način masnoća će izaći kroz površinu mesa, a korica će na kraju biti hrskavija i uskusnija.
4. Ne zaboravite na zalivanje
But ili plećka se obično stavljaju u dublji pleh za pečenje sa začinima, uljem i korenastim povrćem, pa se tokom pečenja zalivaju sokom koji je iscurio iz mesa i drugih sastojaka. Ukoliko želite da vam pečenje ima dobru aromu, svakih 15-tak minuta pečenje zalivajte i s malo piva.
5. Obrnuto pečenje
Hrskavu kožicu i mekano meso možete postići i ako komad mesa stavite direktno na rešetku u rerni na obrnuti način, a ispod nje stavite pleh za pečenje. Direktna izloženost kože toplom vazduhu zagarantovaće će hrskavost kožice, koža će zaštiti meso od preterane termičke obrade, a sav višak masnoće će iscuriti u pleh za pečenje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno