Sastojci:
Za koru:
- 300 g čokoladnog keksa
- 120 g putera
Za krem:
- 400 g kisele pavlake
- 150 g šećera
- 50 g brašna
- 2 jajeta
- 100 g putera
- 10 g vanilinog šećera
Recept za kolač sa kiselom pavlakom i čokoladnim keksom:
Za ovaj kolač, nakon što se krem zgusne i počne da ključa, kuvajte ga još 1-2 minuta i sklonite sa ringle. Da bi se krema brže ohladila, možete je staviti u šerpu sa hladnom vodom i povremeno promešati. Pustite da se potpuno ohladi. Dok se hladi pripremite podlogu za tortu. Čokoladni keks izmrvite u procesoru za hranu ili blenderu u mrvice.
Sipajte dobijene mrvice u posudu i pomešajte ih sa 120 g otopljenog putera. Sve dobro izmešajte. Ako se kolačići mogu skupiti u grudvicu, onda su spremni. Odvojite trećinu od smese keksa, za ukrašavanje kolača. Uzmite okrugli kalup za tortu i obložite papirom za pečnje. U pripremljenu tepsiju sipajte i rasporedite mleveni keks. Prvo sve dobro utapkajte kašikom, a zatim čašom. Napravite stranice visine oko 3 cm.
Podlogu možete da stavite u frižide. Završite kremu tako što ćete u činiju da stavite 100 g mekog putera i dodajte 10 g vanilinog šećera. Sve mutite oko 1-2 minuta dok puter ne pobeli. Takođe, malo umutite kremu koja se ohladila. U umućeni puter dodajte otprilike polovinu kreme i sve opet mutite. Zatim dodajte drugu polovinu i ponovo umutite.
Svu pripremljenu kremu izlijte u kalup sa podlogom od keksa. Ravnomerno je rasporedite. Napravite gomilicu kreme u sredini. Pospite odozgo mrvica keksa koje ste odvojili. Pokrijte kolač prozirnom folijom i stavite u frižider na najmanje 3-4 sata da se krema ne stegne. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i vazdušasti i hrskavi kolač sa kremom od limuna.
Pročitajte kako se pravi kolač od ovsenih pahuljica i voća
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne
Jednostavan burek sa spanaćem i sirom
Salata sa kuvanom pilećom džigericom, šampinjonima i topljenim sirom
Keksići sa pomorandžom i kikirikijem