Sastojci:
- 500 g petit ber keksa
- 75 g oraha
- 120 g šećera
- 60 g kakao praha
- 250 ml mleka
- 150 g putera
- prstohvat vanilinog šećera
Sastojci za glazuru:
- 160 g crne čokolade
- 30 g putera
Recept za brzinsku tortu od keksa i čokolade:
Kako biste napravili ovu brzu tortu prvo izlomite u okrugloj činiji keks. Zatim na dasci iseckajte orahe. U šerpu ubacite 120 g šećera, prosejte 60 g kakao praha, i promešajte. Zatim sipajte mleko i promešajte sve zajedno pomoću žice. Dobro izmešajte da postane glatka smesa pa kuvajte na ringli.
Pustite da proključa, skinite sa ringle i nastavite da mešate. Zatim dodajte puter i opet mešajte. Sipajte i vanilin šećer i promešajte. Smesu prelijte preko izlomljenog keksa u okrugloj činiji i lopaticom rasporedite. Dodajte smese seckane orahe, pa opet izmešajte.
Okruglu staklenu činiju obložite najlonskom folijom i smesu prebacite u činiju. Lepo je rasporedite i zagladite površinu. Odozgo stavite cele komade keksa. Prekrijte odozgo najlonskom folijom i ostavite u frižideru 4 sata. Zatim iseckajte crnu čokoladu i otopite je na pari zajedno sa puterom.
Izvadite činiju sa tortom iz frižidera, obrnite je naopako na tanjir i skinite najlonsku foliju. Prelijte odozgo otopljenom čokoladom. Ostavite u frižideru da se stegne i isecite. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu od lisnatog testa u obliku srca.
Pročitajte kako se pravi torta bez brašna sa orasima i urmama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Ćufte od patlidžana i sira
Lagana salata sa brokolijem i feta sirom
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva