Sastojci:

  • 500 g petit ber keksa
  • 75 g oraha
  • 120 g šećera
  • 60 g kakao praha
  • 250 ml mleka
  • 150 g putera
  • prstohvat vanilinog šećera

Sastojci za glazuru:

  • 160 g crne čokolade
  • 30 g putera
Kakao možete da koristite na različite načine.

Kakao je bogat magnezijumom, koji je koristan kod stanja depresije. Sadrži alkaloide koji stimulišu nervni sistem, dok feniletilamin proizvodi osećaj zadovoljstva. Fosfor je takođe prisutan u kakaou i efikasan je protiv mentalnog umora.

* Kakao možete da pijete umesto kafe.
* Ubacite ga u kolače.
* Pospite ga preko sladoleda.
* Napravite puding od njega.

Recept za brzinsku tortu od keksa i čokolade:

Kako biste napravili ovu brzu tortu prvo izlomite u okrugloj činiji keks. Zatim na dasci iseckajte orahe. U šerpu ubacite 120 g šećera, prosejte 60 g kakao praha, i promešajte. Zatim sipajte mleko i promešajte sve zajedno pomoću žice. Dobro izmešajte da postane glatka smesa pa kuvajte na ringli.

Pustite da proključa, skinite sa ringle i nastavite da mešate. Zatim dodajte puter i opet mešajte. Sipajte i vanilin šećer i promešajte. Smesu prelijte preko izlomljenog keksa u okrugloj činiji i lopaticom rasporedite. Dodajte smese seckane orahe, pa opet izmešajte.

Okruglu staklenu činiju obložite najlonskom folijom i smesu prebacite u činiju. Lepo je rasporedite i zagladite površinu. Odozgo stavite cele komade keksa. Prekrijte odozgo najlonskom folijom i ostavite u frižideru 4 sata. Zatim iseckajte crnu čokoladu i otopite je na pari zajedno sa puterom.

Izvadite činiju sa tortom iz frižidera, obrnite je naopako na tanjir i skinite najlonsku foliju. Prelijte odozgo otopljenom čokoladom. Ostavite u frižideru da se stegne i isecite. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čokoladnu tortu od lisnatog testa u obliku srca.

Pročitajte kako se pravi torta bez brašna sa orasima i urmama

BONUS VIDEO

Grčka torta od jogurta i kora Izvor: Grčka torta od jogurta i kora

StvarUkusa